SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerden Aluştalı imam Yusuf Aşırov'a para cezası

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Aluşta Şehir Mahkemesi, Aluşta Din Cemiyeti İmamı Kırım Tatarı Yusuf Aşırov’u para cezasına çarptırdı.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2020 21:42
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2020 11:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerden Aluştalı imam Yusuf Aşırov'a para cezası

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Aluşta Şehir Mahkemesi, Aluşta Din Cemiyeti İmamı Kırım Tatarı Yusuf Aşırov’u para cezasına çarptırdı.

Sözde mahkeme, Aşırov’a, güya yasa dışı misyonerlik faaliyeti yürütme suçunu isnat ederek 5 bin ruble (495 TL) para cezası verdi.

MAHKEME AVUKAT OLMADAN YAPILDI

Konu ile ilgili açıklama yapan avukat Rüstem Kamilev, "İdari ceza verildi; yasa dışı misyonerlik faaliyeti için 5 bin rublelik para cezası. Başka bir duruşmaya katıldığım için bu duruşmayı ertelemeye talep etmeme rağmen mahkeme bensiz yapıldı." diye bildirdi.

Avukat, imam Yusuf Aşırov’a yönelik davanın, sözde Kırım Müftülüğünün himayesi altında olmayan bağımsız dini cemiyetlere uygulanan sistematik baskı çerçevesinde açıldığını ifade etti.

ALUŞTA DİN CEMİYETİ UZUN ZAMANDIR İŞGALCİLERİN BASKILARINA UĞRUYOR

Avukat Lilya Gemeci, Aluşta Din Cemiyetinin uzun zamandır baskıya uğradığına dikkat çekti.

Aluşta Din Cemiyeti Başkanı Kırım Tatarı Lenur Halilov, 10 Haziran 2019’da alıkonulmuştu. İşgalciler, Halilov’u Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Rusya’da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü organize etmekle suçluyor.

Aluşta Din Cemiyeti Başkanı, cemiyetin Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı açtığı davanın inceleneceği duruşmadan 2 hafta önce alıkonulmuştu. Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğü ile sözde Din ve Etnik İşlerden Sorumlu Komitesi, davanın tarafı olarak geçiyordu. 1994 yılında Kırım’ın Bakanlar Kurulu kararıyla Aluşta’daki cami ve ona ait toprak karşılıksız ve süresiz olarak Halilov’un başkanı olduğu Aluşta Dini Cemiyetine devredildi. Fakat cemiyet, işgalden sonra camiyi ve ona ait toprağı Rus yasalarına göre tescil etmeye başladığı zaman, caminin sözde Kırım Müftülüğüne devredildiğini öğrendi. Bundan dolayı cemiyet, Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı dava açmıştı. 

Sözde Aluşta Şehir Mahkemesi Mayıs 2020’da Aluşta Din Cemiyeti Başkan Vekili Kırım Tatarı Ruslan Emirvaliyev’i sosyal medyada yaptığı paylaşım yüzünden insan onurunu aşağılamak, nefret veya düşmanlığa teşvik etmekle suçlu bulup bin ruble para cezasına çarptırmıştı.

Aluşta Din Cemiyeti 22 Nisan 1993 tarihinde resmi olarak kuruldu ve 27 yıldır faaliyet gösteriyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.