SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler yurttaş gazeteci İrına Danılovıç'e işkence uyguladı

İşgalciler yurttaş gazeteci İrına Danılovıç'e işkence uyguladı

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2022 20:50
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2022 20:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler yurttaş gazeteci İrına Danılovıç'e işkence uyguladı

İşgal altındaki Kırım’da, Rus işgal güçleri tarafından kaçırılan yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’ın işkenceye maruz kaldığı bildirildi. KrımSOS insan hakları teşkilatı, işgalcilerin yurttaş gazeteciye uyguladığı işkencelerin savaş suçu olduğunu ve Uluslararası Ceza Mahkemede görülmesi gerektiğini ifade etti.

Avukat Ayder Azamatov, Rus işgal güçleri tarafından, 29 Nisan 2022 tarihinde kaçırılan yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’ın 8 gün boyunca Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğünde alıkonulduğunu bildirdi. Dün konuya ilişkin açıklama yayımlayan avukat, FSB görevlilerinin, Danolıvıç’ın kafasına torba geçirerek ormana götürüp öldürmekle tehdit ettiğini, günde sadece bir defa yemek verdiğini anlattı.

İşgalcilerin 3 gün peş peşe yurttaş gazeteciyi yalan makinesine bağlayarak sorguladığını aktaran avukat, “Yabancı istihbarat servisleri, medya ve örgütler, Kırım Dayanışması sivil teşkilatı, Kırımlı siyasi tutsaklarının akrabaları ve avukatları ile olan bağlantıları hakkında sorular sormak. Danılovıç tüm sorulara olumsuz yanıt verdi ve yalan makinesi bunu doğruladı” dedi.

8 gün sonra FSB görevlilerinin serbest bırakılması karşılığında Danılovıç’e boş kağıt imzalamasını teklif ettiğini aktaran avukat, “İmza attıktan sonra, İrına Danılovıç’e çantasında güya 200 patlayıcı maddenin bulunduğunu söylediler ve mahkemeye götürdüler. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi hakkında 2 ay tutuklama kararı aldı.” dedi.

“İŞGALCİLERİN EYLEMLERİ SAVAŞ SUÇU”

KrımSOS insan hakları teşkilatı uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, Rus işgalcilerin yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’e karşı uyguladığı işkenceyi kınayarak, “Uluslararası hukuk herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde ve herhangi bir koşulda (savaş, işgal, olağanüstü hal vb) işkenceyi yasaklıyor. İşgal altındaki Kırım'da uygulanan işkenceler bir savaş suçu olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisine girebilir veya evrensel yargı mekanizması kapsamında diğer devletler tarafından soruşturulabilir.” ifadelerini kullandı.

İşgalcilerin Danılovıç’e uyguladığı muamelenin işkence olarak nitelendirebileceğini belirterek, “Bir kişiden bilgi veya itiraf almak için yetkililer tarafından kasıtlı olarak uygulanan şiddet, fiziksel veya manevi eziyet işkence sayılır.” dedi.

KIRIM’DAKİ SORUNLARI GÜNDEME GETİREN GAZETECİLERE BASKI 

Rus işgali altındaki Kırım’da, yarımadadaki sağlık sorunlarını gündeme getiren yurttaş gazeteci İrına Danılovıç 29 Nisan 2022 tarihinde alıkonuldu. İşgal güçleri, yurttaş gazetecinin evinde arama yaptı ve ailesine, hakkında 10 gün tutuklama kararı alındığını bildirdi. 

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı Danılovıç’ın evinde yapılan yasa dışı arama ve gazetecinin alıkonulması ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Savcılıktan yapılan açıklamada, “İşgalin 8. yılında yasa dışı aramalar ile alıkonulmalar yarımadanın sakinlerini korkutma aracı olarak kullanılmaya devam ediyorlar.” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.