SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan, Orta Asya'daki su problemine çözüm arıyor

Özbekistan Tarım ve Su Kaynakları Bakan Yardımcısı Şavkat Hamrayev yaptığı açıklamada bölgedeki su problemlerini çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2017 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2017 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan, Orta Asya'daki su problemine çözüm arıyor

Özbekistan Tarım ve Su Kaynakları Bakan Yardımcısı Şavkat Hamrayev yaptığı açıklamada bölgedeki su problemlerini çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi. Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen uluslararası su hukuku eğitim seminerinde konuşan Bakan Yardımcısı Hamrayev Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan ile aralarındaki su problemlerini çözme yolunda olduklarını vurguladı.

Şavkat Hamrayev 2016 yılının Kasım ayında Kazakistan ile bulunan su problemlerini çözüme kavuşturma noktasında önemli bir aşama kaydedildiğini ve bu sürecin Tacikistan ile de izleneceğini belirtti. Bakan Yardımcısı Hamrayev Türkmenistan ile Özbekistan arasınad "Amuderya" adlı su havzası kullanımına dair bir çalışma grubu oluşturulduğunu vurguladı.

Kırgızistan ile bir süredir yakın ilişkiler kurulduğunu belirten Hamrayev, ortak bir çalışma grubunun  halihazırda kurulduğunu açıkladı. Şavkat Hamrayev: "Biz güvene dayalı, bölgedeki her ülkenin çıkarını gözeten, uzun sürede su problemlerini istikrara kavuşturuacak bir çalışma grubu oluşturduk. Artan nüfus, çevresel etkiler, sınır ötesindeki havzaların kullanımı bölgede su problemlerini arttırıyor. Buna çözüm bulmalıyız." dedi. Hamrayev eğer sorunlara çözüm bulunamazsa durumun çok daha sıkıntıya gireceğini vurguladı. Bu nedenle Özbekistan'ın kendi üzerine düşeni yerine getireceği ve yapıcı bir tutum takınacağını belirtti. 

Etkinlik ABD'nin Uluslararası Kalkınma Ajansı, Orta Asya Bölgesel Çevre Merkezi ve Özbekistan Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı tarafından ortak olarak gerçekleştirildi. Özbekistan, İslam Kerimov döneminde komşularıyla olan su problemleri savaş tehditlerine kadar ulaşmıştı. Özellikle Kırgızistan ve Tacikistan'da su kaynakları üzerine kurulması planlanan barajları savaş nedeni olarak gören Özbekistan'ın bu tutumu Şavkat Mirziyoyev'in cumhurbaşkanlığı döneminde değişti. Barajların yapımına ılımlı yaklaşan Özbekistan ortak bir çözüm yolu arıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.