SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Tavrida karayolu inşaatı sırasında yüz binden fazla tarihi parçayı yok etti

İşgalciler, Tavrida karayolu inşaatı sırasında yüz binden fazla tarihi parçayı yok etti

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2021 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2021 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Tavrida karayolu inşaatı sırasında yüz binden fazla tarihi parçayı yok etti

İşgalci Kremlin yönetimi, Kırım’ın kültürel mirasını sistematik olarak yok ediyor. İşgalci devlet Rusya'nın yarımadadaki askeri varlığını artırmak amacıyla yasa dışı bir şekilde inşa ettiği Tavrida karayolu inşaatı sırasında yüzlerce kültürel varlığın yok edildiği duyuruldu.

Ukrayna’da faaliyet gösteren insan hakları örgütleri; Bölgesel İnsan Hakları Merkezi ve Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Grubu, dün, Kıyiv’de “Kuralsız Kırım: İşgal Altına Alınan Mülk” konulu basın konferansı düzenledi. Etkinlikte konuşan Bölgesel İnsan Hakları Merkezi Hukuk Uzmanı Darina Podgornaya, Tavrida karayolu inşaatı sırasında Kırım’daki birçok tarihi anıta zarar verildiğini dile getirdi. Bu anıtların arasında Kırk Azizler isimli eski Müslüman mezarlığının, İskitlere ait Kermen Kır antik yerleşim yerinin de bulunduğunu belirten Podgornaya, "Yol inşaatı sırasında birçok tarihi parça bulundu. Bizim değerlendirmelerimize göre sayısı yüz bini aşıyor. Söz konusu parçalar ya yok edildi ya da Kırım dışına çıkarıldı. Bu anıtlar onarılamaz çünkü artık asfaltla kaplandılar ve üzerlerinden karayolu geçiyor." diye anlattı.

İnsan hakları savunucusu, askeri tesislerin inşaatı sırasında birçok kültürel varlığa zarar verildiğini vurguladı. Porgornaya’nın aktardığına göre, Rus işgalci yönetiminin, Kırım’da inşa ettiği askeri üslerin yakınlarında bulunan kiliseler ve Bizans ile Osmanlı dönemine ait tarihi anıtlar yok edildi.

İŞGALCİLERİN KIRIM’DAKİ KÜLTÜREL MİRASA VERDİĞİ ZARAR SORUŞTURULUYOR

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığında, Mayıs 2021’de, işgal altındaki topraklardaki kültürel varlıklara yönelik suçların tespit edilmesi ve önlenmesine yönelik tedbirlerin koordinasyonundan sorumlu bakanlıklar arası çalışma grubunun toplantısı yapıldı. Toplantıda Kırım Savcılığının, Kırım’daki kültür miraslarına yönelik işlenen 70’ten fazla suçu soruşturduğunu açıkladı.

RUSYA KIRIM’IN KÜLTÜREL MİRASINI YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Bilindiği gibi, Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya yarımadadaki kültür mirası çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.  

İlgili haber: UKRAYNA İŞGAL EDİLEN KIRIM’DAKİ KÜLTÜR MİRASINI KORUMA OLANAKLARINI GENİŞLETİYOR

Rusya’nın ayrıca, işgal altındaki Kırım’da bulunan ve Ukrayna’ya ait olan kültürel objelerini kendi adına UNESCO Dünya Mirası Listesine eklemek için başvuru yapmaya hazırlandığı bildirilmişti.

UNESCO RAPORU: KIRIM’DAKİ DURUM KÖTÜLEŞMEYE DEVAM EDİYOR

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da eğitim, bilim, kültür, bilgi yayma ve medyanın işleyişi alanlarındaki durum ile ilgili yeni raporunu yayımladı. Raporda, işgal altındaki Kırım’da örgütün tüm yetki alanlarındaki durumun kötüleşmeye devam ettiği vurgulandı.

Ocak 2021’de Ukrayna’nın, Rus işgali altında bulunan 175 anıtı, ulusal kültürel mirası listesine dahil ettiği bildirilmişti. Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray da listede yerini almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.