SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler tarafından alıkonulan Kırımlı siyasi tutsakların onda biri yurttaş gazeteci

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalci güçler tarafından alıkonulan Kırımlı siyasi tutsakların onda birinin yurttaş gazeteci olduğu açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2020 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2020 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler tarafından alıkonulan Kırımlı siyasi tutsakların onda biri yurttaş gazeteci

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalci güçler tarafından alıkonulan Kırımlı siyasi tutsakların onda birinin yurttaş gazeteci olduğu açıklandı.

Kıyiv’de dün düzenlenen basın konferansında konuşan Zmina İnsan Hakları Merkezi Başkanı Tatyana Peçonçik, "100 Kırımlı siyasi tutsaktan 77’si Kırım Tatarı; 37 siyasi tutsak işgal edilen Kırım’da, 63 siyasi tutsak ise Rusya’da alıkonuluyor. 42 kişi artık 4 ile 19 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. 100 siyasi tutsağın 10’u yurttaş gazeteci. Yani siyasi tutsakların onda biri yurttaş gazeteci." diye bildirdi. Bununla birlikte Peçonçik, bir yurttaş gazetecinin ev hapsinde tutulduğunu belirtti.

350 İHLAL KAYDA GEÇİRİLDİ

İnsan Hakları Savunucusu, "Bu insanlar sivil... İnsan hakları, gazetecilik faaliyetleri ayrıca siyasi, dini ve Ukrayna yanlısı tutumları yüzünden kovuşturuluyorlar." diye vurguladı. Peçonçik Kırımlı insan hakları savunucularının, gazeteci ve bloggerlara karşı yapılan yaklaşık 350 ihlali kayda geçirdiğini anlatırken, "Bu listeye ceza ve idari davalar dahil edildi. Listede gazetecilere karşı yapılan en az 8 fiziksel saldırı, en az 40 arama, 18 sorgulama, 48 ekipmanı ele geçirme veya ekipmana zarar verme vakası ve işgalci yönetimin 4 Kırımlı gazeteci hakkında aldığı yarımadaya giriş yasağı yer aldı." diye bildirdi.

İHLAL LİSTESİNE TEHDİTLER DE ALINDI

İnsan hakları savunucusu bunun dışında ihlal listesine gazetecilere yönelik yapılan tehditler, sansür ve Ukraynalı internet sitelerinin engellenmesi, televizyon ve radyo frekanslarının ele geçirilmesi ayrıca gazetecilerin çekim yapmalarına izin vermeme vakalarının da dahil edildiğini belirtti.

KIRIM, GAZETECİLERİN ÇALIŞMASI İÇİN TEHLİKELİ BÖLGE

Bununla birlikte Peçonçik, uluslararası sivil toplum kuruluşu Freedom House’un verilerine göre Kırım’ın gazetecilerin çalışması için en kötü bölgelerden biri olduğunu hatırlattı.

Daha önce, Ukrayna Dışişleri Bakanlığının geçici Rus işgali altındaki topraklarda faaliyet gösteren gazetecileri koruma ve destek kampanyası başlattığı bildirildi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.