SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler su arıtma tesisini inşa etme sürecinin başlatıldığını duyurdu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, yarımadada su arıtma tesisi inşa etme sürecinin başlatıldığını duyurdu. Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, tesisi inşa edecek şirketlerin belirlendiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2020 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2020 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler su arıtma tesisini inşa etme sürecinin başlatıldığını duyurdu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, yarımadada su arıtma tesisi inşa etme sürecinin başlatıldığını duyurdu. Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, tesisi inşa edecek şirketlerin belirlendiğini bildirdi.

Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, dün gazetecilere yaptığı açıklamada yarımadada deniz suyu arıtma tesisini inşa sürecinin başlatıldığını aktardı. Öte yandan sözde Başkan, Kırım’ın işgali dolayısıyla uygulanan uluslararası yaptırımlar dolayısıyla tesisi inşa edecek şirketlerin isimlerinin açıklanmadığını belirtti. Aksyonov, "Tüm süreçler başlatıldı. Ben meslektaşlarımla iletişim halindeyim. Yaptırım rejimi geçerli olduğu için şimdilik arıtma tesisi inşa edecek şirketlerin isimlerini söyleyemiyorum. Fakat hepsi tanınmış şirketler. Rusya’da benzer projeler üzerinde çalıştılar." diye konuştu.

TESİS SU SORUNUNA FAYDA ETMEYECEK

Sözde Başkan, deniz suyunun arıtılmasının Kırım’ın çevresine yeraltı kaynakların kullanılmasından daha az zarar vereceğini ileri sürdü. Ukraynalı uzmanlar, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a su arıtma tesislerinin inşa edilmesinin yarımadadaki su sorununu çözemeyeceğini düşünüyor. Kırım Özerk Cumhuriyeti Su Yönetimi ve Sulu Tarım Komitesinin eski Başkanı Oleksandr Liyev, su arıtma tesisinin inşa edilmesinin özellikle tarımdaki ihtiyaçlar için gereken suyu karşılayamayacağını belirtmişti.

İlgili haber: "RUSYA, SU ARITMA TESİSİ İNŞA EDEREK KIRIM'DAKİ SU SORUNUNU ÇÖZEMEZ"

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.