SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırımlıların seyahat özgürlüğünü kısıtlıyor

İşgalciler, Kırımlıların seyahat hakkını önemli ölçüde kısıtlıyor

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2021 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2021 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırımlıların seyahat özgürlüğünü kısıtlıyor

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi, koronavirüs salgınını bahane ederek Kırımlıların seyahat hakkını kısıtlıyor. Seyahat hakkının engellenmesi, Kırımlıların istihdam, eğitim, akrabalar ile görüşme gibi sosyal haklarına engel teşkil ediyor.

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de "Ukrayna 30. Koronavirüs: Zorluklar ve Cevaplar" isimli ulusal forumda düzenlendi. Dün gerçekleşen forumda açıklamalarda bulunan BM Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonu Başkanı Matilda Bogner, Kırım’ın işgalci yönetiminin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını bahane ederek Kırımlıların seyahat hakkını önemli ölçüde engellediğini belirtti.

Başkan Bogner konuşmasında, "Kırım’ın işgalci yönetiminin, insani nedenlerle yapılan idari sınır geçişlerini sınırladığını görüyoruz. İnsanlara sadece bir kere sınırı geçme izni veriliyor. Bu insanların serbest dolaşım hakkını kısıtlayan oldukça orantısız bir kısıtlamadır. Bu durum salgın sırasında istihdam, eğitim, akrabalar ile görüşme veya yakınlara bakım sağlama gibi diğer sosyal hakların gerçekleştirilme olasılığını etkiliyor." değerlendirmesini yaptı. Bogner, örnek olarak üniversite sınavına katılmak için Ukrayna'nın ana kısmına çıkış yapan 20 öğrenciye daha sonra eğitime başlamak için yarımadadan çıkış yapmalarına izin verilmediğini anlattı.

"KIRIM SAKİNLERİNE UKRAYNA PASAPORTLARINI KULLANMA İZNİ VERİLMİYOR"

İşgalci yönetimin Kırımlıları Rus vatandaşlığı almaya zorladığına dikkat çeken Misyon Başkanı, “Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sınır görevlileri, idari sınırı geçişleri sırasında Rus pasaportlarına sahip olan Kırım sakinlerine, Ukrayna pasaportunu kullanma izni vermiyor. Ukrayna pasaportu fark edilirse, para cezalarına çarptırılıyor. Yaklaşık 30 bin Kırım sakini, Rus vatandaşlığına sahip değil. Bu insanlar işgalci yönetim tarafından yabancı olarak görülüyor. Fakat bu insanlar arasında Ukrayna vatandaşlığına sahip olanlar var. Bu insanlar salgın sırasında ancak geri dönme olasılığı olmadan yarımadayı terk edebiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Kırım’ın işgalci yönetimi, Haziran 2020’de işgal altındaki yarımadadan Ukrayna’nın ana kısmına geçmek isteyen Kırımlılar için yeni bir kural uygulamaya başladı. Rus vatandaşlığına sahip olan Kırımlıların, Kırım’dan sadece Rusya pasaportuyla çıkabileceği duyuruldu. Ayrıca, güya salgın çerçevesinde alınan tedbirler kapsamında salgın dönemi boyunca Rus pasaportuna sahip olan Kırımlılara Ukrayna'nın ana kısmına sadece bir kere giriş çıkış yapma hakkı verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.