SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırım Tatar yurttaş gazeteciyi sözde mahkemeye çağırdı

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına uygulanan baskılar devam ediyor. Kırım’ın Akmescit kentindeki sözde Merkez Bölge Mahkemesinin, Kırım Tatar yurttaş gazeteci Ablâmit Ziyadinov’a celp gönderdiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2021 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2021 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırım Tatar yurttaş gazeteciyi sözde mahkemeye çağırdı

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına uygulanan baskılar devam ediyor. Kırım’ın Akmescit kentindeki sözde Merkez Bölge Mahkemesinin, Kırım Tatar yurttaş gazeteci Ablâmit Ziyadinov’a celp gönderdiği bildirildi.

Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatından yapılan açıklamada, Kırım Tatar yurttaş gazeteci Ablâmit Ziyadinov’un sözde mahkemeye çağrıldığı bildirildi. Sözde mahkeme celbinde, yurttaş gazetecinin 15 Ocak 2020 tarihinde mahkemeye beklendiği bildirildi.

İŞGALCİLERİN BASKILARI BİTMEK BİLMİYOR

3 Kasım 2020 tarihinde yurttaş gazeteciler Ablâmit Ziyadinov ve Vilen Temeryanov, Akmescit’te Kırım Tatar siyasi tutsaklar Arsen Abhairov, Rustem Emiruseinov ve Eskender Abdulganiyev’e destek eyleminin yayınını yapmak için geldikleri mahkeme binasının önünde alıkonulmuşlardı. Sözde polis, yurttaş gazeteciler hakkında “kamu düzeninin ihlaline neden olan kalabalık bir toplantıyı organize etmek” gerekçesiyle tutanak tuttu. Ertesi gün Akmescit kentinin sözde Merkez Bölge Mahkemesi, yurttaş gazeteciler hakkında çok sayıda usul ihlaliyle tutulan tutanakları “kabul edilemez delil” olarak kabul etti ve Ablâmit Ziyadinov ile Vilen Temeryanov mahkemeden serbest bırakıldı.

SÖZDE POLİS DOSYAYI YİNE MAHKEMEYE GÖNDERDİ

Kırım Dayanışmasına açıklamalarda bulunan Ziyadinov, sözde polis görevlilerin kendisi hakkında açılan idari dava dosyasını tekrar mahkemeye gönderdiğini anlattı. Bu sefer sözde polise göre, yurttaş gazeteci, Grani.ru haber ajansı muhabiri Ziyadinov’un 3 Kasım’da Rusya İdari Kanununun 20.6.1. maddesi (acil bir durumda davranış kurallarına uyulmaması) çerçevesinde öngörülen öz tecrit rejimini ihlal etti.

Yurttaş gazeteci, “İlgili durumu ben Kırım Tatar aktivistlere, gazetecilere, bağımsız basına çeşitli yöntemlerle uygulanan baskı olarak değerlendiriyorum. Çünkü biz Kırım’da insanlara karşı uygulanan hukuksuzluğu ortaya çıkarıyoruz.” dedi.

YURTTAŞ GAZETECİ VİLEN TEMERYANOV

Daha önce sözde polis, 3 Kasım 2020 tarihinde Ablâmit Ziyadinov ile birlikte alıkonulan  yurttaş gazeteci Vilen Temeryanov’u Rusya İdari Kanununun 20.2.2. maddesini (kamu düzeninin ihlaline neden olan kalabalık bir toplantıyı organize etmek) ihlal etmekle suçladı. Öte yandan Akmescit kentindeki sözde Merkez Bölge Mahkemesi, yurttaş gazeteci Vilen Temeryanov hakkında açılan idari davayı düşürme kararı aldı. Sözde mahkeme, yurttaş gazetecinin eylemlerinde bir ihlalin görülmediğini açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.