SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırım Tatar yurttaş gazeteciye baskı uyguluyor

İşgalciler, Kırım Tatar yurttaş gazeteciye baskı uyguluyor

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2021 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2021 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırım Tatar yurttaş gazeteciye baskı uyguluyor

Kırım'da işgalci güçler, Kırım Tatar yurttaş gazeteci Ayder Kadırov’a baskı uyguluyor. Sözde polis görevlileri, bir gün içinde farklı bahanelerle Kadırov’u 3 defa "ziyaret" etti ve sorguya çekti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Seyitler (Nijnegorsk) kasabasında yaşayan Kırım Tatar yurttaş gazeteci Ayder Kadırov, Kırım Haber Ajansına, sözde polis görevlilerinin 8 Eylül 2021'de kendisini 3 defa "ziyaret" ettiğini bildirdi. Sözde polis görevlileri, dün sabah saatlerinde Kadırov'un evine gelerek görüşme yapmak bahanesiyle polis şubesine gelmesini istedi. Kadırov, bir celp olmadan polis şubesine gitmeyi reddedince görevliler bir belge hazırladı. Fakat belgede Kadırov’un bir saat sonra polis şubesine olması gerektiği belirtildi. Kadırov, avukat Lilya Gemeci ile görüştükten sonra avukatsız polis şubesine gitmeme kararı aldı.

Daha sonra Kadırov’un işyerine önce sözde Kriminal Soruşturma Dairesi ve daha sonra sözde Ekonomik Suçlarla Mücadele Dairesi görevlileri geldi. İşgalci görevliler, polis şubesine avukatı olmadan gitmeyi kabul etmeyen yurttaş gazeteciye baskı uyguladı. QHA'ya konuşan Kadırov söz konusu baskıları “korkutma girişimleri” olarak nitelendirdi.

Ayder Kadırov, 4 Eylül’de FSB binası önünde alıkonulan onlarca Kırım Tatarı arasında bulunuyordu.

İŞGALCİLER 50’DEN FAZLA KIRIM TATARINI ALIKOYDU

Rus işgalci güçleri, Kırım’da 3-4 Eylül’de Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov, Şevket Useinov dahil olmak üzere 5 Kırım Tatarını hukuksuz şekilde alıkoydu. Kırım Tatarlarının götürüldüğü yer hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. Alıkonulanların akrabaları ve aktivistler, alıkonulan Kırım Tatarlarının bulunduğu yeri öğrenmek için Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğü binası önünde toplandı. İşgalci güçler açıklama yapmak yerine Kırım Tatar aktivistlere müdahale ederek, yaşlılar ve kadınlar dahil 50’den fazla kişiyi alıkoydu, bir Kırım Tatarını da darp etti.

İKİ KİŞİ DÜN MAHKEMEYE ÇIKARILDI

Kırım Dayanışması sivil teşkilatı dün yaptığı açıklamada 4 Eylül’de Akmescit’teki FSB binası önünde alıkonulan 58 Kırım Tatarı hakkında yasal işlemin başlatıldığını duyurdu. 56 kişi hakkında, koronavirüs salgını nedeniyle yürürlükte olan Rusya İdari Kanununun 20.6.1. maddesi (olağanüstü durumda davranış kurallarına uymama) çerçevesinde yasal işlem başlatıldı. Öte yandan Arsen Ahtemov ve Eskender Ahtemov hakkında, Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. İki Kırım Tatarının davası, dün Akmescit (Simferopol) kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi’nde görüldü. Aktivistleri suçlu bulan işgalci mahkeme, Eskender Ahtemov hakkında 10 gün tutuklama, Arsen Ahtemov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.