SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsakları anayasa değişikliği referandumunda oy kullanmaya zorluyor

İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsakları anayasa değişikliği referandumunda oy kullanmaya zorluyor

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2020 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2020 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsakları anayasa değişikliği referandumunda oy kullanmaya zorluyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladıkları "Hizb-ut Tahrir davası" kapsamında yargılanan Kırım Tatar siyasi tutsak Seytumer Seytumerov'un psikiyatri hastanesine sevk edildiği bildirildi. Ayrıca Seytumerov'a, psikiyatri hastanesine getirildikten sonra Rusya'daki skandal anayasa değişikliği referandumunda oy kullanması için baskı yapıldığı öğrenildi.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatına açıklama yapan avukat Edem Semedlayev, siyasi tutsağı Seytumerov’u psikiyatri hastanesinde ziyaret ettiğini aktardı. Semedlayev, "Zorunlu psikiyatri mahkemesinden geçmesi için 25 Haziran’da psikiyatri hastanesine sevk edildi. Bir sonraki gün, doktorlar onlarla konuşmaya başladı ve Rusya'daki anayasa değişikliği referandumuna yönelik fikrini beyan etmesi istendi." dedi.

Seytumer Seytumerov’un referandumda oy kullanmayı reddettiğini kaydeden avukat, “O, yazdığı dilekçede siyasi tutsak, Kırım Tatarı ve Ukrayna vatandaşı olduğunu belirtti. Ayrıca Seytumer, dilekçesinde herhangi bir oylamaya özellikle de Rusya Anayasası değişikliklerine yönelik bir referandumda oy kullanmak istemediğini kaydetti. Bu dilekçe görevlileri çok kızdırdı. Seytumer’den dilekçeyi yeniden yazmasını ancak bu sefer siyasi tutsak ve Kırım Tatarı olduğunu belirtmemesini istediler. Fakat Seytumer bunu yapmayı reddederek alıkonulduktan sonra tüm dilekçelerinde siyasi tutsak, Kırım Tatarı ve Ukrayna vatandaşı olduğunu belirttiğini ve bundan sonra da belirtmeye devam edeceğini vurguladı.” diye aktardı.

RUSYA'DA TÜRK VE MÜSLÜMAN HALKLARIN ÖLÜM FERMANINI VEREN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMUNDA OY VERME SÜRECİ BAŞLADI

Rusya’da Rus olmayan halkların ölüm fermanı niteliğindeki anayasa değişikliği referandumuyla ilgili oy verme süreci başladı. Putin’e ölene kadar devlet başkanlığı görevine kalma yolunu açan tartışmalı referandum, koronavirüs salgını nedeniyle bir hafta önceden başlatıldı. Oy verme işlemi 1 Temmuz 2020’ye kadar devam edecek.

Rusya’da muhalefetin “anayasal darbe” olarak nitelendirdiği anayasa değişikliğine pek çok çevreden tepki geliyor. Putin’in fiiliyattaki otoriter yönetimini resmiyete dökecek olan değişiklik planı, anayasal anlamda Ruslara “devlet kurucu halk” statüsü vererek, Rusya’daki Türk ve Müslüman olan halkların zaten kağıt üzerinde olan temel hak ve hürriyetlerini tamamen yok ediyor.

İlgili haber: KIRIM SAATİ: RUSYA'DA ANAYASA REFERANDUMU TİYATROSU

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARININ EVLERİNE BASKIN

Bilindiği gibi, 11 Mart 2020 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Bahçesaray şehri ve Bahçesaray bölgesinde, 7 Kırım Tatarının evinde sabahın erken saatlerinde arama gerçekleşti.

Aramalar sonucunda beş kişi alıkonuldu. Alıkonulan Kırım Tatarları Enver Mustafayev, Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Amet Suleymanov ve Rüstem Seytmemetov Akmescit’teki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Şubesine götürüldü. Daha sonra Enver Mustafayev’in serbest bırakıldığı bildirildi.

Akmescit kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 13 Mart 2020 tarihinde 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama ve biri hakkında da ev hapsi kararı aldı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.