SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov'a yönelttikleri suçlamayı ağırlaştırdı

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalci güçler tarafından düzmece bir dava çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov’a yöneltilen suçlama ağırlaştırıldı. 

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2021 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2021 18:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov'a yönelttikleri suçlamayı ağırlaştırdı

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalci güçler tarafından düzmece bir dava çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov’a yöneltilen suçlama ağırlaştırıldı. 

Avukat Ayder Azamatov, Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov’a yöneltilen suçlamanın değiştirildiğini bildirdi. Kırım Haber Ajansına, 18 Eylül’de, müvekkili ile görüştüğünü bildiren Azamatov, işgalcilerin Asan Ahtemov’va yöneltilen “sabotaj düzenleme” suçlamasını daha ağır olan “organize bir grup tarafından düzenlenen sabotaj” (Rusya Ceza Kanunun 281. maddesinin 2. fıkrası) suçlaması ile değiştirdiğini bildirdi.  Bunun dışında avukat, Ahtemov’a  Rusya Ceza Kanunun 222.1 maddesinin 4. fıkrası (bir grup insanın ateşli silah ve patlayıcıları yasa dışı satın alma, depolama, taşıma)  uyarınca bir suçlama daha yöneltildiğini aktardı.

DOKTOR HALA MUAYENE ETMEDİ

Avukat, Asan Ahtemov’un göğsünde ağrı çektiğini, bildirdikleri şikayetlere rağmen doktorun onu hala ziyaret etmediğini belirtti. Azamatov, “Hala doğru düzgün uyuyamıyor çünkü geceleri uyurken ona boğuluyormuş gibi geliyor. Yanında bulunan tutsaklar rüyasında boğulmasın diye onu uyandırıyor.” diye anlattı. Ayrıca avukat, ailesinin Ahtemov’a ilettiği ilaçların ona hala ulaştırılamadığını vurgulayarak, “Bunu bir baskı çeşidi olarak görüyoruz.” dedi.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından, 7 Eylül 2021 tarihinde, yapılan açıklamada Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiğini ileri sürdü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARI 4 KASIM’A KADAR TUTUKLU KALACAK

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında 4 Kasım’a kadar tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i “sabotaja yardım etmek” ile suçladı. Daha sonra Nariman Celal’e yöneltilen, “sabotaja yardım etmek” suçlamasının “sabotaj düzenleme” olarak değiştirildi.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

https://qha.com.tr/videos/avukati-ayder-azamatov-asan-ahtemov-un-gordugu-iskenceleri-anlatti/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.