SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Kırım'ın Kefe kentinin tarihi dokusunu yerle bir ediyor!

İşgalciler Kefe kentinin tarihi dokusunu yerle bir ediyor!

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2021 20:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2021 21:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Kırım'ın Kefe kentinin tarihi dokusunu yerle bir ediyor!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kefe (Feodosiya) kentinde tarihi eserler acımasızca yok ediliyor. Yerel arkeologlar ve aktivistler, kentin tarihi bölgesinde su ve kanalizasyon boruları döşeyen bir firmanın çalışmalar sırasında kalıntıları tahrip ettiğini duyurdu.

Kırım’ın işgalci yönetimiyle sözleşme imzalayan İnterbiznes-55 isimli Çeçenistan kökenli şirket, Kefe kentinin tarihi bölgesine su ve kanalizasyon boruları döşüyor. Yerel medyada geçen ay çıkan haberlere göre, şirketin yürüttüğü çalışmalar sonucu tarihi yerler tahrip ediliyor. Arkeologlara danışmadan yürütülen çalışmalar, insan kemiklerinin ve antik seramik parçalarının molozla birlikte atılmasına sebep oluyor.

KEFE'DEKİ ARKEOLOJİK KALINTILAR TAHRİP EDİLİYOR

Şirket daha önce, çalışmalarını arkeologlarla koordine etmeksizin Ceneviz hendeğinin bir kısmını inşaat molozu ile doldurmuştu. Bunun sonucunda, su tankının yerleştirildiği yere doğru giden Novokarantinnaya Sokağı'nda borular için kazılmış hendeğin duvarlarında çok sayıda kemik ortaya çıktı. Bununla birlikte şirket yürüttüğü çalışmalar sonucu ortaya çıktığı inşaat molozu yola dökülüyor. Bunun sonucunda yolun ortasında Orta Çağ'dan kalma antik seramik parçalarını ve insan kemiklerinin parçalarını bulmak mümkün. Ayrıca Ceneviz Kalesinin yakınında yapılan hendek kazma çalışmaları sırasında antik bir malikanenin kalıntıları tahrip edildi ve  burada da çok sayıda kemiğin bulunduğu bir toprak yığını ortaya çıktı.

NEKROPOLÜN BULUNDUĞU BÖLGE İMARA AÇILIYOR

Kentin güneyinden İlya Burnu’na kadar ise höyük tarlaları yer alıyor. Bu yerde dünya çapında üne sahip antik nekropol (arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölge) bulunuyor. İşgalci yönetim bu bölgeyi koruma altına almak yerine onu arazilere bölerek konut inşaatı için satışa çıkarmayı planlıyor.

KIRIM'IN KEFE KENTİNDE TARİHİ DOKU TAHRİP EDİLİYOR

2500 yıllık tarihin acımasızca tahrip edilmesinden şikayetçi olan aktivistler, “Yakın gelecekte antik mülkler, höyükler, mezarlıklar yok edilecek. Tarihi ve kültürel miras haritasında bu bölgedeki anıtlar işaretlenmedi. Koruma altına alınan bölgeler belirlenmedi. Bir süre önce yerel yönetim bir toplantı düzenledi ve kimse bölgede konut inşaatının yapılmasına karşı çıkmadı.” diye belirtiyor.

Uygar dünyanın her yerinde tesadüfi arkeolojik buluntuların bile koruma altına alındığını vurgulayan kent sakinleri Kefe’de dünyaca ünlü tarihi mirasının yok edildiğine dikkat çekiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.