SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Kırım'da yazın yine kurak geçeceğini duyurdu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bu yazın da kuraklığın yaşanacağı bildirildi. Ayrıca Rus uzman, topraktaki verimli nem eksikliğinden dolayı söz konusu bölgelerde yaz kuraklığı riskleri oluştuğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2021 21:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2021 21:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Kırım'da yazın yine kurak geçeceğini duyurdu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bu yazın da kuraklığın yaşanacağı bildirildi. Ayrıca Rus uzman, topraktaki verimli nem eksikliğinden dolayı söz konusu bölgelerde yaz kuraklığı riskleri oluştuğunu belirtti.

Rusya Hidrometeoroloji Merkezi Müdürü Roman Vilfand, bu yaz kuraklığın Rusya’nın Güney bölgesini, Kuzey-Kafkasya bölgesini, Merkez Çernezyom Ekonomik Bölgesinin güneyini ve işgal altında bulunan Kırım Yarımadasını etki altına alacağını bildirdi. Vilfand, topraktaki verimli nem eksikliğinden dolayı söz konusu bölgelerde yaz kuraklığı risklerinin oluştuğunu kaydetti.

RUS İŞGALCİLER KIRIM'DAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARINA KULLANIYOR

Daha önce Rus iklim uzmanı Vladimir Ryabov da önümüzdeki senenin Kırım’da kurak geçeceğini bildirmişti. Bilindiği gibi önceki seneler de Kırım’da kurak geçmişti. Kuraklık ve Rus işgalcilerin Kırım’ın su kaynaklarının büyük kısmını askeri ihtiyaçlarına harcamasından dolayı yarımadadaki doğal kaynaklardaki su seviyesi hızla azalıyor.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: SU SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN KIRIM’I MAHVEDECEKLER

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etmiş; işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurgulamıştı.

İşgalci yönetimin, su sorunu çözme yöntemlerini değerlendiren Kırımoğlu, “Şu anda yeraltı suyu çıkarmak için yeni kuyu açılmasına ağırlık veriyorlar. İlk olarak yeraltı suyu rezervleri sınırsız değil ve tüm Kırım’a suyla sağlamaya yetmeyecektir. İkinci olarak, Kırım’ın ekolojisi için büyük tehdit oluşturuluyor. Tatlı su çıkarıldıktan sonra oluşan boşluklara deniz suyu dolduruluyor ve tüketimi uygun olmayan çeşitli kanalizasyon suları dolduruluyor. Bu da toprağın tuzlanmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı.

PUTİN’DEN KIRIM’DA SU ARITMA TESİSİ İNŞA ETME TALİMATI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla işgal edilen Kırım’daki su sorununu çözmek için yarımadada, deniz suyu arıtma tesisinin inşa edileceği bildirildi. Aralık 2020’de Kırım’ın sözde yönetimi, Sak bölgesinde deniz suyu tesisi inşaat hazırlıklarına başlandığını duyurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.