SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Edem Bekirov hakkında arama emri çıkardı

İşgalciler, Edem Bekirov hakkında arama kararı çıkardı

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2020 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2020 18:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Edem Bekirov hakkında arama emri çıkardı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit kentinin sözde Merkez Bölge Mahkemesi, Eylül 2019’da Ukrayna ile Rusya arasındaki esir değişimi neticesinde serbest bırakılan Kırım Tatar aktivist Edem Bekirov hakkında arama emri çıkardı.

Konu ile ilgili açıklama yapan avukat Aleksey Ladin, "Savcılık Edem Bekirov hakkında arama emri çıkarılmasını ve onun hakkında tutuklama kararı alınmasını ayrıca Bekirov aranırken davanın askıya alınmasını istedi. Savunma, davanın askıya alınması dışında savcılığın taleplerine itiraz etti. Mahkeme, Bekirov hakkında arama emri çıkarma kararı aldı. Ancak sağlık durumunu gerekçe göstererek Bekirov hakkında tutuklama kararı almadı." ifadelerini kullandı.

Avukat, söz konusu “mahkeme kararına” en yakın zamanda itiraz edeceğini belirtti. Daha önce, sözde Merkez Bölge Mahkemesi, Edem Bekirov’un zorla mahkemeye getirilmesini talep etmişti. Sözde yargıç, savunmanın, Edem Bekirov’un, Ukrayna’nın ana kısmında hastanede tedaviye devam ettiği yönündeki gerekçesini de reddetmişti.

EDEM BEKİROV DAVASI

Herson bölgesindeki Novoaleksiyivka kasabasında ikamet eden 1961 doğumlu Kırım Tatar aktivist Edem Bekirov, işgal edilen Kırım’da yaşayan annesini ziyaret etmek için 12 Aralık 2018 tarihinde yarımadaya Çongar kontrol noktasından giriş yaptığı sırada Rus işgalci görevlileri tarafından alıkonulmuştu.

Kalp hastası olan ve sağ ayağı olmadığı için protez bacak kullanan Bekirov’un saat 08.30 civarında gözaltına alındığı bildirilmişti. Günde 16 hap alması gereken Bekirov’dan akşam saatlerine kadar haber alınamamıştı. Daha sonra Bekirov, eşini arayarak kendisinin Akmescit’teki FSB şubesinde tutulduğunu ifade etmişti.

13 Aralık 2018 tarihinde, Kırım’da bulunan Kremlin kontrolündeki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatar aktivist Edem Bekirov hakkında tutuklama kararı almıştı. FSB’nin sözde Kırım Müdürlüğünün 20 Aralık 2018 tarihinde, Edem Bekirov’a sözde “resmi” suçlama yönelterek, onu Rusya Ceza Kanununun 222. maddesinin 2. fıkrası ve 222.1. maddesinin 2. fıkrası uyarınca yasa dışı silah kaçakçılığı ve patlayıcı maddeleri yasa dışı satın alma, depolama veya bir başkasına temin etmekle suçladığı aktarılmıştı.

Bekirov, Ukrayna ve Rusya arasındaki esir değişimi kapsamında 7 Eylül 2019 günü özgürlüğüne kavuşmuştu. Bekirov’un sağlık durumu halen ciddiyetini korusa da tedavi süreci devam ediyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.