SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Aluşta Din Cemiyetine baskı uygulamaya devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2020 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2020 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Aluşta Din Cemiyetine baskı uygulamaya devam ediyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki Aluşta Şehir Mahkemesi, Aluşta Din Cemiyeti Başkan Vekili Kırım Tatarı Ruslan Emirvaliyev’i para cezasına çarptırdı.

Avukat Lilya Gemeci, VKontakte sosyal medya hesabında yaptığı paylaşım nedeniyle Emiraliyev’e karşı Rusya İdari Kanununun 20.3.1. maddesi (insan onurunu aşağılamak, nefret veya düşmanlığa teşvik etme) çerçevesinde davanın açıldığını bildirdi. Sözde mahkeme, Emirvaliyev’i suçlu bularak kendisine bin ruble para cezası verdi.

Avukatlar, ilgili davanın Ruslan Emirvaliyev ve ailesine baskı uygulamak amacıyla açıldığını belirtti.

ALUŞTA DİN CEMİYETİ UZUN ZAMANDIR İŞGALCİLERİN BASKILARINA UĞRUYOR

Ayrıca Gemeci, Aluşta Din Cemiyetinin uzun zamandır baskıya uğradığına dikkat çekti.

Aluşta Din Cemiyeti Başkanı Kırım Tatarı Lenur Halilov, 10 Haziran 2019’da alıkonulmuştu. İşgalciler, Halilov’u Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Rusya’da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü organize etmekle suçluyor.

Aluşta Din Cemiyeti Başkanı, cemiyetin Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı açtığı davanın inceleneceği duruşmadan 2 hafta önce alıkonulmuştu. Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğü ile sözde Din ve Etnik İşlerden Sorumlu Komitesi, davanın tarafı olarak geçiyordu. 1994 yılında Kırım’ın Bakanlar Kurulu kararıyla Aluşta’daki cami ve ona ait toprak karşılıksız ve süresiz olarak Halilov’un başkanı olduğu Aluşta Dini Cemiyetine devredildi. Fakat cemiyet, işgalden sonra camiyi ve ona ait toprağı Rus yasalarına göre tescil etmeye başladığı zaman, caminin sözde Kırım Müftülüğüne devredildiğini öğrendi. Bundan dolayı cemiyet, Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı dava açmıştı. Buna ek olarak Aluşta kentinin sözde savcılığı Aluşta Din Cemiyeti İmamı Yusuf Aşırov hakkında “yasa dışı misyonerlik faaliyetlerini yürütme” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Aluşta Din Cemiyeti 22 Nisan 1993 tarihinde resmi olarak kuruldu ve 27 yıldır faaliyet gösteriyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.