SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkemenin hapis ve para cezasına çarptırdığı Zair Smedlya serbest bırakıldı

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2022 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2022 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkemenin hapis ve para cezasına çarptırdığı Zair Smedlya serbest bırakıldı

Rus işgali altında bulunan Kırım’daki işgalci güçler, 24 Mart'ta Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlya’yı alıkoydu. Zair Smedlya aynı gün mahkemeye çıkarıldı. İşgalci mahkeme, Smedlya’yı suçlu bularak hakkında 2 gün tutuklama ve 40 bin ruble para cezası kararı verdi. İşgalci mahkemenin hapis ve para cezasına çarptırdığı Zair Smedlya dün itibarıyla serbest bırakıldı.

Rus işgali altında bulunan Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Kurman (Krasnogvardeyskiy) Bölge Mahkemesinde, 24 Mart 2022 tarihinde Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlya’ya yöneltilen sözde “Rus ordusunun itibarını sarsmak” ve “Nazi sembollerinin propagandasını yapmak” suçlamaları ile ilgili dava görüldü. İşgalci mahkeme, Smedlya’yı suçlu bularak hakkında 2 gün tutuklama ve 40 bin ruble para cezası kararı aldı. Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatının aktardığı bilgiye göre Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlya serbest bırakıldı ve dün eşi, akrabaları ve aktivistlerle birlikte evine döndü.

ZAİR SMEDLYA: MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Zair Smedlya, kamuoyuna seslenerek, “Bu bir yıldırma eylemiydi. İşgalci mahkeme, görevlerini yapıyor anlıyoruz ve benim sessiz kalmamı istiyorlar. Ancak ben susmayacağım. Mücadele devam ediyor.” dedi.

“IRKÇILIĞA DİKKAT ÇEKTİĞİ İÇİN CEZALANDIRILDI!”

Duruşmadan sonra açıklamalardan bulunan avukat Rustem Kamilev, Zair Smedlya’ya yöneltilen sözde Nazi sembollerinin propagandasını yapma suçlamasını değerlendirirken, “Zair Aga, 1 Mart 2014’te sosyal medyada Kırım’daki bir sinagog binasının üzerinde yazılan ‘Yahudilere ölüm’ ve çizilen Nazi gamalı haçın fotoğrafını paylaşarak Kırım’daki yetkililerin buna dikkat etmesi ve bu suçu işleyenleri cezalandırılması gerektiğini yazdı. Ama mahkeme dosyasına eklenen belgelere kanıt olarak sadece resim eklendi, Smedlya’nın yaptığı açıklama göz ardı edildi. Yani şu an Zair Aganın ırkçılığa dikkat çektiği için cezalandırıldığını görüyoruz.” dedi.

“RUS ORDUSUNUN İTİBARINI SARSMAKLA SUÇLANDI”

Öte yandan Smedlya sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “soykırımı özel operasyondan ayırabilmek için daha kaç kadın, çocuk ölmeli…” diye sorguladığı için sözde “Rus ordusunun itibarını sarsmakla” suçlu bulundu.

İşgalciler, 24 Mart 2022 tarihinde Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlya’nın evine baskın düzenledi. Evde yapılan arama sonrası işgalciler, Zair Smedlya’yı alıkoydu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.