SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkeme, Kırımoğlu davasını görmeye devam ediyor

Rus işgalcilerin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı kurmaca bir şekilde oluşturduğu dava, Kremlin kontrolündeki sözde Arman Pazarı (Armyansk) Şehir Mahkemesinde görülmeye devam ediyor. Son yapılan duruşmada duruşmada savunma tarafının iki tanığı ifade verdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2021 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 05:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkeme, Kırımoğlu davasını görmeye devam ediyor

Rus işgalcilerin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı kurmaca bir şekilde oluşturduğu dava, Kremlin kontrolündeki sözde Arman Pazarı (Armyansk) Şehir Mahkemesinde görülmeye devam ediyor. Son yapılan duruşmada duruşmada savunma tarafının iki tanığı ifade verdi.

Rus işgali altında bulunan Kırım’daki sözde Arman Pazarı Şehir Mahkemesinde, dün işgalcilerin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı açtığı sözde dava görüldü. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan avukat Nikolay Polozov, duruşmada savunmanın iki tanığı Eldar Mensitov ve Rafat Abibullayev’in ifade verdiğini bildirdi. Arman Pazarı bölgesinde, 3 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen Kırımoğlu’nu karşılama eylemine katılan Mensitov, kentte arabasını park ettikten sonra kalabalıkla birlikte Kırımoğlu’nu karşılamak için Herson bölgesine doğru yürüyerek gittiğini anlattı. Tanık yol boyunca zırhlı personel taşıyıcı araçların ve silahlı insanların dizildiğini anlattı. Polozov, "Tanık, birinin Kırımoğlu’ndan kimlik veya başka bir belge talep ettiğini görmediğini anlattı. Ayrıca bir süre sonra kalabalığın Arman Pazarı yönüne hareket ettiğini fakat Kırımoğlu’nun onlarla gitmediğini bildirdi. Bunun dışında tanık bulunduğu yerde sınır işaretleri görmediğini de aktardı." ifadelerini kullandı.

UKRAYNA BELGELERİ VERİLMEYE DEVAM EDİYORDU

İfade veren bir diğer tanık Abibullayev, bölgede sınır kontrol noktasını belirten herhangi bir işareti görmediğini ayrıca Kırımoğlu’nun kalabalığa seslenerek bir sorunun çıkmaması için Arman Pazarı yönüne gitmeyeceğini açıkladığını bildirdi. Ayrıca Abibulayev'in kendisine 24 Nisan 2014 tarihinde verilen, Ukraince yazılmış ve Ukrayna mührü olan bir belgeyi mahkemede gösterdiğini belirten avukat, "Yani Kırım’da sözde referandumdan bir ay sonra resmi Ukrayna belgeleri verilmeye devam ediyordu." diye vurguladı.

İŞGALCİLERDEN KIRIMOĞLU HAKKINDA DÜZMECE SUÇLAMALAR

Rus işgali altında bulunan Kırım’da sözde Soruşturma Komitesinin nisan ayında, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Bahçesaray’daki evine sözde mahkeme celbi gönderdiği bildirilmişti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasa dışı bir şekilde faaliyet yürüten Moskova kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na yöneltilen sözde suçlamaların ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Sözde Soruşturma Komitesinin, Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu’na 8 Nisan 2020 tarihinde sözde mahkeme celbi göndererek, “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Patlayıcı maddelerin satın alınması ve bulundurulması”ve“Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek”suçlarıyla itham etmişti. İşgalciler, bu sözde ithamlara ilişkin iki dava dosyasının ayrıntılarını yayımladı. Yayımlanan belgede, Kırımoğlu’nun, Mayıs 2014’te güya “Armyansk” kontrol noktasında “Rusya’nın devlet sınırını geçtiği” ileri sürüldü. Bir diğer suçlamanın ise oğlu Hayser Cemiloğlu’nun davasıyla bağlantılı olduğu öğrenildi.

Barışçıl eylemleri ve insan hakları mücadelesiyle dünya kamuoyunun takdirini kazanmış olan Kırımoğlu hakkındaki sözde suçlamaların, işgale karşı gerçekleştirilmesi planlanan Kırım Yürüyüşü duyurusunun ardından gelmesi dikkat çekmişti.

Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’ı kendi toprağı olarak kabul etse de uluslararası hukuka göre Kırım, Ukrayna toprağıdır. Buna rağmen, 2014 yılında Kırımoğlu’nun Ukrayna ana karasından Kırım’a gelişinde, işgalcilerin oluşturduğu “Armyansk kontrol noktasından” belge göstermeksizin girerek sözde “Rusya devlet sınırını” ihlal ettiğini” ileri sürmektedir. Temeli olmayan bu suçlamadan dolayı Kırımoğlu, uluslararası hukuka göre de suçlanamaz.

HAYSER CEMİLOĞLU DAVASI

Hayser Cemiloğlu, 27 Mayıs 2013 tarihinde yakın aile dostu Fevzi Edemov’u bir kaza sonucu ateşli silahla yaraladı. Olaydan sonra Edemov hayatını kaybetti. 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Hayser Cemiloğlu, işgalci güçler tarafından yarımadadan yasa dışı bir şekilde Rusya’ya kaçırılarak, Krasnodar bölgesinde yargılamaya başlamıştı.

Rusya’nın Krasnodar Bölge Mahkemesi, 10 Haziran 2015 tarihinde Hayser Cemiloğlu’nu 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. 2 Eylül 2015’te Rusya Yüksek Mahkemesi, Krasnodar Bölge Mahkemesinin Hayser Cemiloğlu’na verdiği 5 yıl hapis cezası kararını değiştirdi ve hapis cezasını 3,5 yıla indirdi. Astrahan şehrinde alıkonulan oğlu Hayser Cemiloğlu, 25 Kasım 2016’da serbest bırakıldı. Hayser Cemiloğlu, serbest bırakılmasının ardından, avukatı Nikolay Polozov ile Ukrayna’ya gitmişti.

Kırım Tatar Milli Liderine yönelik, “Patlayıcı madde bulundurma” ve “Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek” suçlamaları da bu davadaki silahın evde bulundurulmasına dayandırılıyor.

SÖZDE SUÇLAMALAR KIRIM YÜRÜYÜŞÜ DUYURUSUNDAN SONRA GELDİ

Bilindiği üzere, KTMM “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı Onur Yürüyüşü” kampanyası başlatmıştı. Ukrayna’nın ana kısmından yola çıkılıp, işgalci Rusya tarafından konulan Kırım idari sınırının geçilmesinin hedeflendiği yürüyüşe, dünyanın pek çok ülkesinden yaklaşık 15 bin kişilik katılım bekleniyordu. 3 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş, koronavirüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.