SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkeme, Kırım Tatarı Asan Ahtemov'u tutukladı

İşgalci mahkeme, Kırım Tatarı Asan Ahtemov'u tutukladı

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2021 19:43
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2021 21:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkeme, Kırım Tatarı Asan Ahtemov'u tutukladı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Kıyivskiy Bölge Mahkemesi, 4 Eylül’de alıkonulan Kırım Tatarı Asan Ahtemov’u 4 Kasım’ kadar tutukladı. Mahkeme duruşması savunma avukatı olmadan gerçekleşti. Avukatların görüşüne göre, Asan Ahtemov'a işkence uygulandı.

Rus işgali altındaki Kırım’ın Akmescit (Simferopol) kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesinde, Kırım Tatarları Asan Ahtemov’un davası görüldü. İşgalci mahkeme Kırım Tatarını 4 Kasım 2021 tarihine kadar tutuklu bırakma kararı aldı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan avukat Ayder Azamatov, "Maalesef duruşmaya yetişemedim, her şey o kadar hızlı gelişti ki, ne duruşmaya girmeye ne de Asan Ahtemov’u görmeye yetişemedim. Mahkeme kararında Asan’ın tutuklamaya karşı çıkmadığı yazıldı. Böyle bir şey sadece fiziksel, psikolojik baskı altında olunan bir durumda mümkün olabilir" şeklinde konuştu.

Öte yandan, işgalci mahkeme, Asan Ahtemov'un kuzeni olan Aziz Ahtemov'a da 4 Kasım 2021'e kadar tutukluluk kararı verdi.

Bir 1 kişi, ayakta ve açık hava görseli olabilir

FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i “sabotaja yardım etmek” ile suçluyor.

KTMM BAŞKAN YARDIMCISI CELAL DAHİL 5 KIRIM TATARI ALIKONULDU

Bilindiği gibi işgal altındaki Kırım’da,  3 ve 4 Eylül günleri içinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in yanı sıra 4 Kırım Tatarı (Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov, Şevket Useinov) daha alıkonuldu. Kırım Tatarlarının götürüldüğü yer hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. İlk Kırım Tatarının alıkonulmasında bir buçuk gün geçtikten sonra işgalcilerden alıkonulan Kırım Tatarlarının bulunduğu yere dair açıklama yapıldı. Sözde soruşturma görevlisi Vitaliy Vlasov, avukat İslam Velilayev’e yaptığı açıklamada alıkonulan 5 Kırım Tatarının FSB binasında tutulduğunu bildirdi. 

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.