SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkeme, Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov'un cezasını kaldırdı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde Sudak Şehir Mahkemesi, “Veciye Kaşka davası” çerçevesinde mahkum edilen Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov’un cezasını kaldırma ve sabıka kaydını silme kararı aldı. İşgalci mahkeme daha önce Kazim Ametov hakkında 3 yıl şartlı hapis ve 3 yıl denetimli serbestlik cezası kararı almıştı.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2021 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkeme, Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov'un cezasını kaldırdı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde Sudak Şehir Mahkemesi, “Veciye Kaşka davası” çerçevesinde mahkum edilen Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov’un cezasını kaldırma ve sabıka kaydını silme kararı aldı.  İşgalci mahkeme daha önce Kazim Ametov hakkında 3 yıl şartlı hapis ve 3 yıl denetimli serbestlik cezası kararı almıştı.

Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde Sudak Şehir Mahkemesi, 12 Nisan 2021'de düzenlenen duruşmada, Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov’un cezasını kaldırma ve sabıkasını silme kararı aldı. Avukat Emil Kurbedinov yaptığı açıklamada, sözde mahkemeye Ametov'un deneme süresi boyunca tek bir suç işlemediğini belirten ve bu yüzden cezasının kaldırılmasını talep eden başvuru dilekçesini verdiğini bildirdi.

Duruşmayı değerlendiren avukat, "Dilekçeye kimse karşı çıkmadı bu yüzden hakim Yevgeniy Rıkov, hüküm süresinin yarısının geçtiğini ve Ametov’un bir ihlalde bulunmadığını gerekçe göstererek başvurumu kabul etti." diye aktardı.

DÜZMECE “VECİYE KAŞKA DAVASI”

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, 23 Kasım 2017 tarihinde, işgalci güçler yeni baskınlar düzenleyerek birkaç Kırım Tatar aktivistini gözaltına aldı. Rus işgalcilerin Akmescit’te bir kafeye, Kırım Tatar aktivistlerin güya Türkiye vatandaşı şahıstan para talep ettiği bahanesiyle düzenlediği baskın sırasında dört Kırım Tatar aktivisti alıkonuldu. Bunların arasında; “26 Şubat davası” çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarı Mustafa Degermenci’nin babası Bekir Degermenci, Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Asan Çapuh, Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov ve Ruslan Trubaç bulunuyordu. İşgalciler, Kırım Tatarlarının Türkiye vatandaşı Yusuf Altan isimli şahıstan 7 bin dolar para talep ettiğini ileri sürdü.

Akmescit’teki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 23 Kasım’da yapılan baskınlardan sonra gözaltına alınan dört Kırım Tatar aktivist hakkında da tutukluluk kararı çıkardı.

FSB’nin düzenlediği baskın sırasında Kırım Tatar milli hareketinin efsanevi emektarı Veciye Kaşka fenalaştı. 83 yaşındaki Kırım Tatar aktivisti yaşadığı strese dayanamayıp hastaneye yetişemeden ambulansta hayatını kaybetti. Daha sonra alınan bilgilere göre, Yusuf Altan isimli şahsın, yaşama veda eden Kırım Tatar milli hareketi emektarı Veciye Kaşka ve diğer birkaç kişiye daha borcu olduğu öğrenildi.

Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi Nisan 2019’da düzmece  “Veciye Kaşka davası” çerçevesinde yargılanan Kırım Tatar aktivistler Bekir Degermenci, Kazim Ametov, Ruslan Trubaç ve Asan Çapuh hakkında aldığı kararı açıkladı.

Sözde mahkeme Kırım Tatar aktivistler Kazim Ametov, Ruslan Trubaç ve Bekir Degermenci hakkında 3 yıl şartlı hapis cezası ve 3 yıl denetimli serbestlik, Asan Çapuh hakkında ise 3,5 yıl şartlı hapis cezası ve 3 yıl denetimli serbestlik cezası kararı aldı.

İşgalci mahkeme Kırım Tatar aktivistler Kazim Ametov, Ruslan Trubaç ve Bekir Degermenci’yi gasp suçundan suçlu buldu. Asan Çapuh ise hem gasp suçundan hem 3 Kalaşnikof tüfeği ve mühimmat saklamaktan suçlu bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.