SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkeme iki Kırım Tatarını tutukladı

Rus işgali altında bulunan Kırım’da, işgalci güçler tarafından, 3-4 Eylül’de kaçırılan Kırım Tatarlarından ikisi mahkemeye çıkarıldı. Asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama kararı alındı.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2021 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2021 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkeme iki Kırım Tatarını tutukladı

Rus işgali altında bulunan Kırım’da, işgalci güçler tarafından, 3-4 Eylül’de kaçırılan Kırım Tatarlarından ikisi mahkemeye çıkarıldı. Asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama kararı alındı.

Rus işgali altındaki Kırım’ın Akmescit (Simferopol) kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesinde, Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov’un davaları görüldü. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları hakkında, Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldığı öğrenildi. İşgalci mahkemeye çıkarılan iki Kırım Tatarı da “suçlu bulundu”. Avukatlar, Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararının alındığını bildirdi.

USEİNOV’UN EVİNDEKİ ARAMA GECE ORTASINDA YAPILDI

Kırım Tatar aktivist Mumine Saliyeva, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 42 yaşındaki Şevket Useinov’un evinde yapılan aramanın 3 Eylül ile 4 Eylül’ü bağlayan gecede saat 02.00 ile saat 04.00 arasında düzenlendiğini belirtirken, “Evdeki telefon ve tabletlere el konuldu. Birkaç gün boyunca Şevket Useinov’dan haber alınamadı.” diye belirtti.

ODAMANOV 24 SAAT BOYUNCA KAFASINDA TORBA GEÇİRİLMİŞ HALDE ALIKONULDU

Eldar Odamanov hakkında bilgi avukat Lilya, “Odamanov, mahkeme salonunda kaçırıldıktan sonra, 24 saat boyunca bilmediği bir yerde kafasına torba geçirilmiş halde alıkonulduğunu anlattı. Su, yemek verilmedi. Kimliklerine el konulduktan sonra onu ve Şevket Useinov serbest bırakıldı. Ama 2 dakika sonra yanına polis görevlileri yaklaştı ve uydurma bahanesiyle onu yine alıkoydu. Polis şubesinde ise Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) tutanak tutuldu.” diye anlattı.

KTMM BAŞKAN YARDIMCISI CELAL DAHİL 5 KIRIM TATARI ALIKONULDU

Bilindiği gibi işgal altındaki Kırım’da,  3 ve 4 Eylül günleri içinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in yanı sıra 4 Kırım Tatarı daha alıkonuldu. Kırım Tatarlarının götürüldüğü yer hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. Alıkonulanların akrabaları ve aktivistler alıkonulan Kırım Tatarların bulunduğu yeri öğrenmek için Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğü binası önünde toplandı. İşgalci güçler açıklama yapmak yerine Kırım Tatar aktivistlere müdahale ederek, yaşlılar ve kadınlar dahil yaklaşık 40 kişiyi alıkoydu, bir Kırım Tatarını da darp etti. Gözaltına alınanlar arasında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, KTMM üyesi Lemmar Yunusov, eski siyasi tutsak Kazim Ametov de yer aldı. İlk Kırım Tatarının alıkonulmasında bir buçuk gün geçtikten sonra işgalcilerden alıkonulan Kırım Tatarlarının bulunduğu yere dair açıklama yapıldı. Sözde soruşturma görevlisi Vitaliy Vlasov, avukat İslam Velilayev’e yaptığı açıklamada alıkonulan 5 Kırım Tatarının FSB binasında tutulduğunu bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.