SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal edilen Kırım'a Türkiye'den yasa dışı yük seferi

Suriye bandıralı Pawell isimli yük gemisinin Türkiye’nin Giresun limanından işgal edilen Kırım’ın Akyar (Sivastopol) limanına yasa dışı olarak yük taşıdığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2020 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2020 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal edilen Kırım'a Türkiye'den yasa dışı yük seferi

Suriye bandıralı Pawell isimli yük gemisinin Türkiye’nin Giresun limanından işgal edilen Kırım’ın Akyar (Sivastopol) limanına yasa dışı olarak yük taşıdığı bildirildi.

Ukrayna yasalarının ihlalleri ile ilgili bilgileri toplayan sivil örgüt Mirotvorets Merkezinin yayınladığı araştırmaya göre, Pawell isimli gemiyle işgal edilen Kırım’a peşpeşe yedi yasa dışı sefer düzenlendi. Söz konusu geminin son seferde Avlita şirketinin Akyar’daki limanına 2 bin 900 ton mıcır taşı getirdiği öğrenildi.

Pawell gemisi (IMO: 8315499, Active MMSI: 468421000, Call Sign: YKSR, Flag: Syria [SY]) 2 bin 900 ton mıcır taşı Giresun limanından aldı.

GİRESUN AÇIKLARINDA TRANSPONDER KAPATILDI

Mirotvorets Merkezinin yaptığı araştırmaya göre, Pawell gemisi 23 Haziran 2020 tarihinde Giresun limanına yaklaştı ve geminin rota takibini sağlayan transponder cihazını kapattı. 25 Haziran’da takip cihazını açan geminin statüsünün yüklenmiş olarak değiştirildiği görüldü.

AKYAR'A YERLEŞTİRİLEN KAMERAYA YAKALANDI

Daha sonra yük gemisi işgal edilen Kırım’a doğru yola çıktı. Akyar’a yerleştirilen web kameralardan biri Pawell gemisinin Akyar (Sivastopol) limanına 28 Haziran 2020 tarihinde girişini kayda aldı.

7 KERE İHLAL TESPİT EDİLDİ

İhlalci gemi, yükünü Avlita şirketinin limanına boşalttıktan sonra, 29 Haziran 2020 tarihinde Akyar limanından ayrıldı.

Mirotvorets Merkezinin araştırmasına göre, söz konusu seferden önce Pawell adlı gemi Giresun-Akyar arasında 6 yasa dışı sefer daha düzenledi ve işgal edilen Kırım’a toplam 20 bin 300 ton mıcır taşı taşıdı.

Merkez yaptığı açıklamada, 2020 yılının başından bu yana işgal edilen Akyar’da yasa dışı faaliyet gösteren Avlita şirketinin limanına Türkiye'den 64 bin ton mıcır taşının getirildiğini ve söz konusu seferlerin Türkiye Deniz Ticaret Odasının işgal edilen Kırım'a ticari deniz ulaşımını yasaklayan 635/2017 sayılı kararı ihlal ettiği ifade edildi.

İlgili haber: Kırım'a yasa dışı giriş yapan 18 gemi hakkında tutuklama kararı alındı

RUS İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA KIRIM’DAKİ LİMANLARI KAPATTI

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanlarını uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul ettikten sonra, ulaştırma şirketlerinin işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklanmıştı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu kuralların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

TÜRKİYE’DEN KIRIM YASAĞI

Türkiye Deniz Ticaret Odası 6 Ekim 2017 tarihinde “Karadeniz’de Gemi Seferleri ve Kırım Bağlamında Belirlenen İlkeler” başlıklı bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, Kırım Bölgesinden ve limanlarından geldiği tespit edilen gemilerin ülkemize girişlerine müsaade edilmeyeceği ve ülkeden bu bölge limanlarına çıkış verilmeyeceği belirtilmişti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.