SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal altındaki Kırım'dan Kırım Platformuna destek

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2021 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2021 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal altındaki Kırım'dan Kırım Platformuna destek

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Ukrayna’nın uluslararası Kırım Platformu girişimine destek veren mesajlar görüldü. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Refat Çubarov, Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılmasına yönelik destek mesajlarını sosyal medya üzerinden paylaştı.

Ukrayna’nın Kırım’ı işgalden kurtarmak için uluslararası çabaları birleştirmek amacıyla başlattığı Kırım Platformu girişimine Rus işgali altındaki yarımadada yaşayan Ukrayna vatandaşlarından destek geldi. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Refat Çubarov, dün sosyal medyada yaptığı açıklamada, Kırım’da çekilen görüntüleri paylaşarak, "Geçici Rus işgali altında bulunan Kırım’da çekilen fotoğraflar; Kırım Platformu'na destek veren yazılar Kırım Tatarlarının yoğun bir şekilde yaşadığı Molodyojnoye köyü tarafından Akmescit (Simferopol) kentine yapılan girişte yazılmış." diye bildirdi.

Çekilen görüntülerde "Kırım Platformuna destek veriyoruz" duvar yazısı ve Ukrayna’nın milli sembolü olan üç dişli mızrak ve Kırım Tatar milli simgesi Tarak Tamga görülüyor.

KIRIM PLATFORMU NEDİR? Türkiye'nin Kırım politikası ve “Kırım Platformu”

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.