SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal altındaki Kırım'da "İnanç Yüzünden Zulüm" toplantısı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalci yönetimin kurmaca sebeplerle yasa dışı bir şekilde alıkoyduğu Kırım Tatarlarını savunan avukatlar "İnanç Yüzünden Zulüm" adlı yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2020 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2020 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal altındaki Kırım'da "İnanç Yüzünden Zulüm" toplantısı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalci yönetimin kurmaca sebeplerle yasa dışı bir şekilde alıkoyduğu Kırım Tatarlarını savunan avukatlar "İnanç Yüzünden Zulüm" adlı yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Toplantıda, işgalcilerin Kırım'da dini özgürlüklere yönelik baskıları konuşuldu.

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'DA DİNİ ÖZGÜRLÜKLERE YÖNELİK BASKILAR

Rusya Federasyonu'nun Kırım’ı işgalinden önce, yarımadada farklı dini teşkilat ve topluluklar faaliyetlerini rahat bir şekilde yürütüyordu. 2014 yılından sonra ise şahıslara evlerinde bulunan kitaplar için ve imamlara camilerde verdikleri vaazlar için sık sık yasa dışı bir şekilde idari davalar açılmaya başlandı. Sadece 2020 yılının mart ve nisan aylarında, işgal altındaki Kırım’da birkaç imama karşı idari davalar açıldı.

KIRIM TATARLARINA İDARİ DAVALAR VE PARA CEZALARI...

Kırım İnsan Hakları Grubu ve avukatların verilerine göre, 2014 yılından bu yana yarımadada farklı dini teşkilatlar ve onların üyelerine karşı Rusya İdari Kanununun 5.26. maddesi (vicdan özgürlüğü, din özgürlüğü ve dini derneklere yönelik mevzuatın ihlali) çerçevesinde, 70’ten fazla idari dava açıldı ve söz konusu davalar çerçevesinde toplam 905 bin 500 ruble para cezası verildi.

Son zamanlarda uluslararası platformlarda yapılan konuşmalarda, işgal edilen Kırım’da artan dini baskılara dikkat çekiliyor. İşgal altındaki Kırım’da insanlar, yasaları ihlal ettikleri için değil dini inançları dolayısıyla kovuşturuluyor ve sözde mahkemelere çıkarılıyor.

Bu durumdan endişe duyan avukatlar, 13 Haziran 2020 tarihinde konunun önemine dikkat çeken bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, felsefe ve ilahiyat uzmanı Ayder Bulatov, adli tıp uzmanı, Rusya Devlet Duması Kamu ve Dini Kuruluşları Komitesi Uzman Konseyi Üyesi, avukat Konstantin Andreyev, tarih uzmanı Dmitriy Dubrovskiy, uluslararası hukuk uzmanı, avukat Sergey Zayats, avukatlar Emil Kurbedinov, Lilya Gemeci, Ayder Azamatov, Rüstem Kamilev, Aluşta Dini Cemiyeti imamı Yusuf Aşirov katıldı.

Toplantıda kapsamında konuşan Konstantin Andreyev, "Sovyetler Birliğinde de dindar insanlardan korkarlardı. Onları takip ederlerdi ve her zaman gözleri üzerindeydi. Şu anda, Kırım’da aynı siyaset uygulanmaya devam ediyor." diye kaydetti.

"TERÖRLE MÜCADELE BAHANESİYLE DİNE KARŞI SAVAŞ AÇILIYOR"

Kırım Tatar siyasi tutsakların avukatı Emil Kurbedinov da, işgal altındaki Kırım’da terörle mücadele bahanesiyle din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiğine dikkat çekerek, "Kırım’da terör örgütleriyle mücadele bahanesiyle dine karşı savaş yürütülüyor. Davaların çoğu insanların bir araya gelip din hakkında kendi fikirlerini paylaştıkları ve bu konuda tartıştıkları konuşmalara dayanarak açılıyor. Ve bu yüzden insanlar terörizmle suçlanarak mahkemelere çıkarılıyor. Alıkonulan insanlar terörist değil.” dedi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.