SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal altındaki Kırım'da bir su barajı daha kurudu

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2021 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2021 18:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal altındaki Kırım'da bir su barajı daha kurudu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su barajları art arda kurumaya devam ediyor. Akmescit (Simferopol) kentine su sağlayan Ayan (Ayanskoye) Su Barajının, su birikintisine dönüştüğü bildirildi.

Akmescit kenti için ana tatlı su kaynağı olan Ayan Su Barajının neredeyse tamamen kuruduğu duyuruldu. Kırım sakinleri, kuruma eşiğine gelen barajın görüntülerini sosyal medyada paylaştı.

Görüntülerde Ayan Su Barajının çatlamış toprakla çevrili küçük bir su birikintisine dönüştüğü görülüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=t-aAGpI0SOQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0KH1bLWIUhVWolHzx9tbGqjvkWSyRWMtcQHsVw6dcqHhymJ2CDjPPix6k

Kırım’ın Rus işgalinden önce Ayan Su Barajının maksimum derinliği 24,5 metreye ulaşıyordu. Toplam su hacmi ise 3,9 milyon metreküptü.

İlgili haber: Kırım'ın en derin su barajının doluluk oranı kritik seviyeye düştü

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.