SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal altındaki Kırım'da bir günde iki acı kayıp

KTMM üyeleri Mamedi Çobanov ve Ali Hamzin vefat etti

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2020 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2020 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal altındaki Kırım'da bir günde iki acı kayıp

Kırım Tatar milli hareketi bugün iki büyük insanı ebediyete uğurladı. Kırım Tatar milli hareketinin iki iştirakçisi; Mamedi Çobanov ve Ali Hamzin ağır hastalık sonucu 7 Ağustos 2020 tarihinde vefat etti.

Kırım Tatar milli hareketinin emektar isimlerinin hayat hikayeleri:

MAMEDİ ÇOBANOV

Kırım’ın Sudak kentinde dünyaya gelen Mamedi Çobanov, 1960’larda Kırım Tatar milli hareketinin saflarına katıldı. Genç yaşta halkın vatan Kırım’a dönme mücadelesine katılan Çobanov, Moskova’ya giden halk delegeleri arasında yer aldı. Üst yetkililerle yapılan görüşmelere katılarak halkın taleplerini bildirdi. Milli hareketin aktif üyesi olduğu için üç defa hapis cezasına çarptırıldı. Çobanov’a ilk kez 1968’de 3 yıl hapis cezası, ikinci kez 1972 yılında 1 yıl ve daha sonra 1979 yılında 3 yıl hapis cezası verilmişti.

Vatana dönen ilk Kırım Tatarları arasında yer alan Mamedi Çobanov, 1991 yılında düzenlenen Kırım Tatar Milli Kurultayının faaliyetlerine aktif olarak iştirak etti. Kırım Tatar Milli Meclisi eski üyesi de olan Çobanov, hayatının sonuna kadar milli hareket saflarından ayrılmadı.

Mamedi Çobanov, 8 Ağustos 2020 tarihinde Sudak bölgesindeki Arpat (Zelenogorye) köyü mezarlığında toprağa verilecek.

ALİ HAMZİN

1959 yılında Özbekistan’nın Yangiyül kentinde dünyaya gelen Ali Hamzin 1980’lerde milli harekete katıldı. Hamzin, 1987-1988 yıllarında Moskova’da gerçekleşen ve tarihte “Moskova olayları” olarak bilinen eylemlere aktif olarak iştirak etti.

Ali Hamzin Kırım Tatar Kurultayı delegesi ve KTMM üyesi olarak seçildi. KTMM’nin Dış İlişkileri Bölümü başkanlığı görevini yürütüyordu.

Ali Hamzin bugün Bahçesaray’da saat 15.00’da kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.