SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal altındaki Kırım’da 3. Kırım Tatar Kitap Fuarı düzenlendi

İşgal altındaki Kırım’da 3. Kırım Tatar Kitap Fuarı düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2021 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2021 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal altındaki Kırım’da 3. Kırım Tatar Kitap Fuarı düzenlendi

Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalci yönetiminin baskılarına rağmen Kırım Tatarları ana dillerini ve edebiyatlarını korumak ve geliştirmek için mücadele etmeyi sürdürüyor. Kırım’ın Akmescit (Simferopol) kentinde, 17 Ekim 2021’de 3. Kırım Tatar Kitap Fuarı gerçekleşti. 

Rus işgali altındaki Kırım’da dün 3. Kırım Tatar Kitap Fuarı düzenlendi. Bu sene düzenlenen fuar, Türk dünyasındaki milli uyanış hareketlerinin öncülerinden büyük fikir adamı İsmail Bey Gaspıralı’nın 170. doğum gününe ithaf edildi. Nenkecan Kadın Dergisi, Qaradeniz Production ve Yeşil Ada Gösteri Salonu tarafından organize edilen etkinlikte, Kırım Tatarca ve Kırım hakkında son 2 yıl içinde hazırlanan yaklaşık 20 kitap tanıtıldı. İki bölümden oluşan etkinliğin ilk bölümünde çocuk kitapları tanıtıldı, ikinci bölümde ise tarih, kurgu, araştırma kitaplarının yazarlarıyla söyleşiler düzenlendi.

Türkiye’den Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Cengiz Evirgen ve Kıyiv’den Kırım Tatar tarihçi Gülnara Abdullayeva fuara çevrimiçi olarak katıldılar.

Ayrıca fuarda, Qaradeniz Production tarafından çekilen ve Kırım Tatar siyasetçi, düşünür, yazar, eğitimci ve yayıncı İsmail Bey Gaspıralı’nın hayatını anlatan “Tercüman” belgeselinin gösterimi yapıldı.

"BAHÇESARAY KÖKLERE GİDEN YOL" KİTABI FUARIN EN İYİ KİTABI SEÇİLDİ

Araştırmacı, koleksiyoncu, yazarı Abdül Vahap Seytahlilov’un hazırladığı “Bahçesaray. Köklere giden yol” (Bağçasaray: Tamırlarğa Yol) isimli kitap 3. Kırım Tatar Kitap Fuarında “2021 Yılın Olayı” dalında en iyi kitap seçildi.

KIRIM'DA KIRIM TATAR KİTAP FUARINA İLGİ YOĞUNDU

Fuara binden fazla kişi katılım gösterirken sosyal medyada canlı olarak yayınlanan fuar etkinliklerini ABD, Türkiye, Moldova, Ukrayna, Özbekistan, Kazakistan ve diğer ülkeleri olmak üzere 8 binden fazla kişi izledi. Koronavirüs salgınından dolayı fuara beklediklerinden daha kişinin katıldığını belirten organizatörler, Kırım Tatar dilini geliştirmek, Kırım ve Kırım Tatarları hakkında yazılan kitapları tanıtmak amacıyla düzenledikleri kitap fuarı etkinliğini gelecek senelerde de düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.