SON DAKİKA
Hava Durumu

İsa Akayev: Bugün Soykırım kurbanlarını anıyoruz ama yakın zamanda Kırım’ın işgalden kurtuluşunu ve Ukrayna’nın zafer gününü kutlayacağız

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 04:12
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 04:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsa Akayev: Bugün Soykırım kurbanlarını anıyoruz ama yakın zamanda Kırım’ın işgalden kurtuluşunu ve Ukrayna’nın zafer gününü kutlayacağız

Kırım Gönüllü Taburu Komutanı, Kırım Tatarı İsa Akayev, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78’inci yıldönümüne ilişkin bir anma mesajı paylaştı. Akayev mesajında, “Bugün biz sürgün sırasında ölen masum insanları anıyoruz ama yakın zamanda Kırım’ın Rus işgalinden kurtuluş gününü ve Ukrayna’nın zafer gününü kutlayacağız” ifadelerini kullandı.

Kırım Gönüllü Taburu Komutanı, Kırım Tatarı İsa Akayev, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Sovyet rejiminin 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Tatar halkına yönelik soykırımı gerçekleştirdiğini vurgulayan Akayev, “Kanlı totaliter rejim halkımıza karşı soykırım yaptı. Tüm Kırım Tatarlarını anavatanlarından sürgün ederek yarımadaya Rusları yerleştirdi. Bugün bu insanlar ‘asıl Kırımlıların’ onlar olduğunu savunuyor. Bu insanların torunları 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgaline destek verdi. Onlar bugün Herson’u işgal etti ve Mariupol’ü yok ediyorlar. Ama bugün bizim için tarihi bir fırsat doğdu anavatanımız Kırım’ı işgalden kurtarabiliriz.” dedi.

"KIRIM'IN İŞGALDEN KURTULUŞUNU KUTLAYACAĞIZ"

Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasının kolay olmayacağını belirten Akayev, “Bugün biz sürgün sırasında ölen masum insanları anıyoruz. Ama yakın zamanda Kırım’ın Rus işgalinden kurtuluş gününü ve Ukrayna’nın zafer gününü kutlayacağımızı biliyoruz. Allah’a zafer günümüzü yaklaştırması ve bu yolda bize güç ile sabır vermesi için dua ediyorum.” ifadelerini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=021dzVU9d5A

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.