SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırımlılar için üniversite başvuru tarihlerini uzattı

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2015 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2015 19:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırımlılar için üniversite başvuru tarihlerini uzattı

Kırım’daki liselerden mezun olan tüm öğrenciler, Ukrayna’nın ana kısmında sınava girerek lise karnesi alma ve Ukrayna’daki üniversitelere girme imkanına sahip. Kırımlı üniversite öğrenci adayları 1 Eylül 2015 tarihine kadar bu fırsattan yararlanabilecek.

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Oleg Derevyanko, Kiev’de 21 Temmuz tarihinde düzenlenen basın toplantısında, “Şimdi Kırım'daki liselerden, Lugansk ve Donetsk illerinin işgal altında bulunan bölgelerindeki liselerden mezun olanların kısa süre içinde Ukrayna'nın lise karnelerini alabilmeleri için program hazırlanıyor. Bu, Ukrayna’da eğitim görmek isteyen ancak velileri buna karşı olan mezunlar için kolaylık sağlayacak. Böyle çocuklar ile ilgili istatistik veriler toplanıyor” diye kaydetti.

Yasalara göre devletin, Kırım’da bulunan 191 bin öğrenciye eğitim vermesi gerektiğini belirten Almenda Sivil Eğitim Merkezi uzmanlarından Valentina Potapova, “Teknolojik gelişmeler, uzaktan online eğitim aracılığıyla Ukrayna’nın kontrolü altında bulunmayan bölgelerdeki öğrencilere eğitim sağlamayı mümkün kılıyor” diye konuştu.

Basın toplantısına katılan “Ukrayna Evi Kırım İş ve Kültürel İşbirliği Merkezi” teşkilatı Başkanı Andrey Şçekun, bugün Ukrayna’daki üniversitelerde eğitim görmek için başvuruda bulunanların çoğunun, ibraz ettikleri evraklara, üniversiteye girişlerinde kendilerine kolaylık sağlayacak sığınmacı olduklarına dair belgeleri ekleyebileceklerini bilmediğini vurguladı. 

Şçekun, “Lviv ve Kiev’deki üniversitelerde yapılan araştırma sonucunda, üniversitelerin sığınmacılar için kolaylık sağlanmadığı öğrenildi. Ayrıca Ukrayna’da işgal edilen bölgeden ayrılmak zorunda kalan eğitim alanındaki uzmanlara iş imkanı sağlanmadığını belirtmek isterdim” dedi.

Konferans katılımcıları, Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın belirlenen görevleri yerine getirdiğini ve eğitim sorunlarının giderilmesi için yeni programların hazırlandığını kaydetti. İlgili konuda eğitim alanında faaliyet gösteren teşkilatların büyük katkıda bulunduğu belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.