SON DAKİKA
Hava Durumu

İnsan hakları savunucusu Aleksandr Podrabinek: Kırım Tatar halkı yine soykırım tehlikesiyle karşı karşıya

İnsan hakları savunucusu Aleksandr Podrabinek: Kırım Tatar halkı yine soykırım tehlikesiyle karşı karşıya

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2022 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2022 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İnsan hakları savunucusu Aleksandr Podrabinek: Kırım Tatar halkı yine soykırım tehlikesiyle karşı karşıya

Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Gününde çevrimiçi matem mitingi düzenledi. Etkinlikte konuşma yapan insan hakları savunucusu ve gazeteci Aleksandr Podrabinek, Kırım Tatar haklının tekrar soykırım tehlikesiyle karşı karşıya geldiğini ifade etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları anma Günü vesilesiyle bir çevrimiçi matem mitingi düzenledi. Matem programına, Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrına Vereşçuk, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Letonya Meclis Başkanı İnara Murniece gibi pek çok önemli isim katıldı.

"2014 YILINDAKİ İŞGAL BU FIRSATI ELLERİNDEN ALDI..."

Etkinlikte konuşan insan hakları savunucusu ve gazeteci Aleksandr Podrabinek, 1944 Sürgününden 70 yıl sonra Rusya’nın Kırım’ı işgal ederek Stalin rejiminin Kırım Tatar halkına uyguladığı baskılarını devam ettirdiğini ifade etti. 

18 Mayıs 1944 Sürgününden sonra ayakta kalarak vatanına dönmeye başaran Kırım Tatarlarının, Kırım’da bir milli özerklik kurma fırsatını elde ettiğini belirten Podrabinek, “Ancak 2014 yılındaki işgal bu fırsatı ellerinden aldı. Kırım’da yine baskılar uygulanıyor, Kırım Tatarları yine hedef haline geldi. Büyük acılar çekmiş bu halk yine soykırım tehlikesiyle karşı karşıya geldi… Bugün Putin halkı sürgün etme kararını alırsa onu durdurabilecek bir etken göreniyorum. Ben Moskova’da bulunarak, uluslararası toplumu tutumunun artık Kremlin için hiçbir önem taşımadığını açıkça görüyorum. Büyüyen devlet terörüne mücadele edebilecek iç güçlerimiz ise neredeyse tükendi.” dedi.

Rusya'nın Kırım’ı işgal ettikten sonra uluslararası toplumun gerektiği tepkiyi göstermediğini belirten insan hakları savunucusu, “Şu an sorunun barışçıl yollarla çözme olasılığı çok düşük. Ama Kırım’ın Ukrayna’ya geri dönmesi umudu var. Sadece o zaman Kırım Tatarları kitlesel siyasi baskılardan ve Stalin soykırımının tekrarlanması tehlikesinden kurtulacak.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.