SON DAKİKA
Hava Durumu

İnsan hakları savunucuları: Kırım'ın hapishanelerindeki şartlar koronavirüsün yayılma riskini artırıyor

İnsan hakları savunucuları: Kırım'ın hapishanelerindeki şartlar koronavirüsün yayılma riskini artırıyor

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2020 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2020 16:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İnsan hakları savunucuları: Kırım'ın hapishanelerindeki şartlar koronavirüsün yayılma riskini artırıyor

Kırım İnsan Hakları Grubu’nun da dahil olduğu Sivil Toplum Örgütleri Koalisyonu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesine özel bir beyanname sundu. Söz konusu belgede, işgal edilen Kırım’da meydana gelen insan hakları durumuna ilişkin bilgilere yer verildi.

KIRIM'DAKİ HAPİSHANELERDE KORONAVİRÜS SALGINI ŞÜPHESİ

Beyanname metninde, Kırım İnsan Hakları Grubu, komitenin dikkatini özellikle Kırım’daki cezaevlerindeki ve tutukevlerindeki koronavirüs (Kovid-19) durumuna çekti.

Söz konusu metinde, "Kovid-19’un yayılmasını önlemek amacıyla Kırım’daki cezaevlerinde ve tutukevlerinde bir dizi tedbir alındı. Ancak Kırım İnsan Hakları Grubunun gerçekleştirdiği gözlem sonucunda tespit edilen durum ciddi endişe yaratıyor. Örneğin, alıkonulan insanların anlattığına göre, ‘Rusya Federal Ceza Uygulama Servisi (FSİN) Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Müdürlüğü 1 numaralı tutukevinde’ karantina hücresi organize edildi. 6 kişilik olan bu hücreye Kovid-19 veya Akut Solunum Viral Enfeksiyonu semptomları taşıyan insanlar yerleştiriyor." denildi.

"AKMESCİT'TEKİ TUTUKEVİ DOLUP TAŞIYOR"

İnsan hakları savunucuları, hücredeki şartların sıhhi kurallara uymadığını, Kovid-19 şüphesi olan tutuklulara test yapılmadığını ve kişisel koruma malzemelerinin sağlanmadığını vurguladı. Yapılan açıklamada, "Akmescit'teki tutukevi dolup taşıyor… İşgalci mahkemeler hala insanlar hakkında tutuklama kararları almaya devam ediyor. Bu durumda Kovid-19’un yayılma risklerini artırıyor." ifadeleri kullanıldı.

İnsan Hakları Savunucuları ayrıca Ukrayna vatandaşlarının işgal edilen Kırım’dan Rusya’ya sevk edilmeye devam ettiğini belirterek, "Sevk edilme süreci kötü şartlarda ve yemek verilmeden yapılıyor." diye kaydetti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.