SON DAKİKA
Hava Durumu

İnsan hakları savunucuları: İşgalci yönetim koronavirüs vakalarının gerçek sayısını açıklamıyor

Kırım İnsan Hakları Grubu, Kırım’ın işgalci yönetiminin yarımadadaki yeni tip koronavirüs vakalarının gerçek sayısını açıklamadığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2020 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2020 12:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İnsan hakları savunucuları: İşgalci yönetim koronavirüs vakalarının gerçek sayısını açıklamıyor

Kırım İnsan Hakları Grubu, Kırım’ın işgalci yönetiminin yarımadadaki yeni tip koronavirüs vakalarının gerçek sayısını açıklamadığını ifade etti.

Kırım İnsan Hakları Grubu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 13 ile 19 Nisan 2020 tarihleri arasında işgal edilen Kırım ve Akyar’daki (Sivastopol) "resmi" olarak teyit edilen vaka sayısının neredeyse iki kat arttığını belirtti.

Öte yandan insan hakları savunucularının yarımadada gerçekleştirdiği gözlemler sonucunda elde edilen bilgilere göre, Rus işgalci yönetimi tarafından açıklanan sözde resmi sayılar gerçeği yansıtmıyor.

"HASTANE YÖNETİMLERİN GERÇEK SAYILARI BİLDİRMEMELERİ KONUSUNDA TAVSİYELER VERİLİYOR"

Açıklamada, "Kırım’ın sözde yönetimi, yaptığı resmi açıklamalarda rakamları olduğundan daha düşük gösteriyor. Ayrıca bazı hastanelerin yönetiminden, üstü örtülü bir şekilde tüm koronavirüs şüpheli vakalarını bildirmemelerini istiyor. Böylece koronavirüs vaka sayısı ile ilgili açıklanan resmi rakamlar, gerçeği yansıtmıyor. Karantinaya alınan sağlık tesisleri, hasta ve sağlık personelinin uygun şartlarda yaşaması için gereken azami sıhhi koşulları sağlayamıyor." denildi.

"ALIKONULAN KİŞİLER BÜYÜK RİSK ALTINDA"

Bununla birlikte insan hakları savunucuları, koronavirüs salgınının cezaevi ve tutukevinde alıkonulan kişiler arasında hızla yayılma tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.

YASAL KESİNLİĞİN OLMAMASI İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE YOL AÇIYOR

Kırım İnsan Hakları Grubu ayrıca, "yüksek alarm" rejiminin ihlaline yönelik kurallarda yasal kesinliğin eksik olmasının, insan hakları ve özgürlüklerinin ihlaline yol açtığını kaydederken, "Yasal kesinliğin olmaması, idari yasaların, polis ve Rusya Milli Muhafız görevlileri tarafından keyfi olarak yorumlanmasına ve yetkinin kötüye kullanılmasına yani temel hak ve özgürlüklerin makul olmayan bir şekilde kısıtlanmasına yol açıyor. Ayrıca uluslararası insani hukuk normlarını ihlal eden Rusya, işgal edilen Kırım’da askeri tatbikatları düzenlemeye devam ediyor." diye belirtti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.