SON DAKİKA
Hava Durumu

İlyas Celil dede vefat etti

Yaşına bakmadan son yıllarda her zaman gençlerle birlikte ve ön sıralarda elinde milli bayrakla yürüyen İlyas Celil, bugün 97 yaşında aramızdan ayrıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2020 19:38
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2020 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İlyas Celil dede vefat etti

İlerleyen yaşına rağmen hayatının sonuna kadar her zaman gençlerle birlikte ve ön sıralarda elinde Tarak tamgalı gök bayrakla yürüyen İlyas Celil 97 yaşında aramızdan ayrıldı.

İlyas Celil, 10 Ocak 1923 tarihinde Bahçesaray bölgesindeki Bağatır köyünde dünyaya geldi. Fakat pasaportunda doğum yılı olarak 1925 olarak yazıldı. Açlık yıllarında bu hata sayesinde hayatta kaldı.

İlyas dede ilk okula doğduğu Bağatır köyünde gitti. Daha sonra komşu köy olan Gavr köyündeki okula geçti. Sonra ise eğitimine Yalta’nın Autka kasabasında devam etti.

1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜ ASKERLERDEN ÖĞRENDİ

2.Dünya Savaşı sırasında İlyas Celil ve dört arkadaşı, Nazi Almanyası’na çalışmaya gönderilmişti. Savaş bittikten sonra Celil ve arkadaşlarını, Amerika ve İngiliz askerleri esirlikten kurtardı. Celil, Sovyet askerlerinden Kırım Tatarlarının 1944 yılında Kırım’dan sürgün edildiğini öğrendi. Aralarında İlyas Celil'in de olduğu Almanya’daki kamplardan serbest bırakılan çoğu kişi, Donetsk bölgesindeki kömür ocaklarında çalışmaya yollandı. Kömür ocaklarda bir yıl çalıştıktan sonra Celil, ailesini bulmak için Özbekistan’a gitti. 1946 yılında evlendi ve 5 çocuk babası oldu.

CELİL, BİRÇOK KIRIM TATARI İÇİN ÖRNEK VE SEMBOL OLDU

1991 yılında sürgünden vatana dönen İlyas Celil, Eski Qaragurt köyüne yerleşti. Fakat doğduğu Bağatır köyünü hiç aklından çıkaramadı. Her yıl köyünü ziyaret etti. Kırım’daki gençler, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anısına Çatırdağ'a yürüyüş düzenledikleri zaman, İlyas Dede en ön sıralarda yürüdü. Son kez Kırım Tatar bayrağıyla Çatırdağ'a çıktığında İlyas dede 90 yaşındaydı. İlyas Celil, birçok Kırım Tatarı için örnek oldu ve bir sembole dönüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.