SON DAKİKA
Hava Durumu

İki siyasi tutsak Kırım İnciri yarışmasının galibi oldu

Şair, yazar ve çevirmenler için bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Kırım İnciri” isimli yarışmanın galipleri belli oldu. Siyasi tutsaklar Server Mustafayev ve Vadim Siruk, Kırım İnciri 2020 yarışmasının galipleri arasında yerlerini aldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2020 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2020 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İki siyasi tutsak Kırım İnciri yarışmasının galibi oldu

Şair, yazar ve çevirmenler için bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Kırım İnciri” isimli yarışmanın galipleri belli oldu.  Siyasi tutsaklar Server Mustafayev ve Vadim Siruk, Kırım İnciri 2020 yarışmasının galipleri arasında yerlerini aldı.

Kıyiv’de 26 Aralık 2020 tarihinde Kırım İnciri 2020 edebiyat yarışmasının galipleri açıklandı. Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanarak mahkum edilen siyasi tutsaklar Server Mustafayev ve Vadim Siruk, bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışmanın kazananları oldu. İki siyasi tutsak “İfade Özgürlüğü” isimli özel kategoride birinciliği elde etti. 

HAPİSHANEDE YAZIKLARI ESERLER İLE ÖDÜL ALDILAR

Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamada, “Siyasi tutsaklar Server Mustafayev ve Vadim Siruk, Kırım İnciri edebiyat yarışmasının galipleri oldu.” diye bildirildi.

İki siyasi tutsağın da hapishanede yazdıkları eserler için ödül aldığı belirtilirken, Vadim Siruk’un “Yanan Kalpler” şiiri “Ukraince Kırım hakkında yazılan şiir” dalında, Server Mustafayev’in ise “Modern Medrese-i Yusufiye” (Zamaneviy Yusuf Medresesi) isimli hikayeyle “Kırım Tatar dilinde neşir” dalında birincilik kazandığı ifade edildi.

YARIŞMANIN TÜM GALİPLERİ

Yarışmanın diğer galipleri ise şu şekilde:

Kırım hakkında Ukraince düz yazı: İrina Zvonok “Deniz suyunda ay ışığı”;

Kırım Tatarca düz yazı: Zekiye İsmailova “İşte bu!”;

Kırım hakkında Ukraince şiir: Oleg Kotsarev “Auzun-Uzen'in damlalarından oluşan kolye”;

Kırım Tatarca şiir: Liliya Muratova “Emine, Mizyozya ve Mentaray”;

Bir eserin Ukrainceden Kırım Tatarcaya çevirisi: Oleksandr Dovjenko’nun “Alevler İçinde Ukrayna” eserinin çevirisini hazırlayan Timur Kurtumerov ve Mamure Çabanova; 

Bir eserin Kırım Tatarcadan Ukrainceye çevirisi: Seyare Kokça, Tair Halilov ve Elmaz Bahşış’ın eserlerini çeviren İnessa Dolennik;

İfade Özgürlüğü özel kategori: Server Mustafayev ve Vadim Siruk;

Ayrıca “Kırım Tatar edebiyatının gelişimine sağladığı katkı için” özel kategoride  Uriye Edemova’ya ödül verildi.

KIRIM İNCİRİ YARIŞMASI

İlki Ekim 2018’de gerçekleşen Kırım İnciri Yarışması, Kırım Tatar dili ve edebiyatının gelişimini desteklemeyi, Ukrayna edebiyatında Kırım ve Kırım Tatarları temasını aktüelleştirmeyi, iki kültürün daha derin şekilde öğrenilmesi için karşılıklı çevirilerin ortaya çıkışını teşvik etmeyi amaçlıyor. 

Bu sene yarışmaya 125 yazar, şair ve çevirmen katıldı. Toplamda yarışmaya 284 eser gönderildi. Yarışma çerçevesinde, Ukrain dilinde Kırım hakkında düz yazı (nesir), Kırım Tatar dilinde düz yazı (konu kısıtlaması yok), Ukrain dilinde Kırım hakkında şiir, konu kısıtlaması olmaksızın Kırım Tatar dilinde şiir, çocuk edebiyatı ve çocuklar için Ukrain dilinde Kırım hakkında düz yazı veya konu kısıtlaması olmaksızın Kırım Tatar dilinde ve edebi eserin Kırım Tatarcadan Ukrainceye veya Ukrainceden Kırım Tatarcaya çevirisi olmak üzere 6 dalda kazananlar seçildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.