SON DAKİKA
Hava Durumu

Hükumet komitesinden Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin projesine destek

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2021 23:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2021 23:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hükumet komitesinden Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin projesine destek

Ukrayna Bakanlar Kurulunun geçici işgal altında bulunan toprakların yeniden entegrasyonundan sorumlu komitesi, dün düzenlenen toplantıda Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin projesini onayladı. Kırım Tatar halkının temsilcileri, Ukrayna’nın Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisi konusunda yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerini Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığından 1 Nisan 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulunun geçici işgal altında bulunan toprakların yeniden entegrasyonundan sorumlu komitesinin Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin projesini onayladığını bildirdi. Açıklamada, ilgili projenin Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), bilim insanları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile iş birliği yaparak Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı tarafından hazırlandığı ifade edildi.

PROJE BAKANLAR KURULUNDA İNCELENECEK

Projenin, Ukrayna Cumhurbaşkanının “Geçici işgal altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kentinin işgalden kurtarılmasını ve yeniden entegrasyonunu amaçlayan tedbirler hakkında” başlıklı kararname çerçevesinde öncelikli bir önlem olarak geliştirildiğini belirten Bakanlık, "Sıradaki adım; proje Bakanlar Kurulunda incelenecek. Daha sonra ise biz 2022-2032 yılları Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisi ve onun uygulanmasına dair bir eylem planı üzerinde çalışmaya başlayacağız." diye kaydetti.

"PROJENİN UZUN VADEDE UYGULANMASI KIRIM TATARCA KONUŞAN KİŞİLERİN SAYISINI ARTIRACAK"

Kırım Tatar halkının temsilcileri, Kırım Haber Ajansına Ukrayna’nın Kırım Tatar Dilinin Geliştirilmesi Stratejisi konusunda yapılan çalışmaları değerlendirdi. Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakan Yardımcısı Snaver Seithalilev, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi konusunun şimdiye kadar kaotik ve sistematik olmayan şekilde ele alındığını belirtti. Daha önce devlet düzeyinde, Kırım Tatar dilinin stratejik, sistematik ve tutarlı gelişimini ve yaygınlaştırılmasını teşvik eden hiçbir belgenin onaylanmadığını belirten Seithalilev, eğitim projelerinin çoğunun ayrı insanların girişimleri ile hayata geçirildiğini ifade etti.

SEİTHALİLEV, ÇALIŞMALARI OLUMLU DEĞERLENDİRDİĞİNİ BELİRTTİ

Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması stratejisinin üzerinde yapılan çalışmaları olumlu değerlendiren Bakan Yardımcısı, "Bana göre bundan sonra strateji projesinin uzun vadede uygulanması ana dilinde konuşanların sayısını artıracak, dilin kullanım alanlarının genişletilmesini sağlayacak, etnik kökenine bakmaksızın Ukrayna vatandaşlarının Kırım Tatar dilini öğrenmeye teşvik edecek, Ukrayna’nın yerli halkının milli, kültürel ve dilsel kimliğini koruyacak, dilin araştırılması, incelenmesi ve öğretilmesi için modern bir altyapının oluşturulmasını ayrıca Türk devletleriyle ticari, kültürel ve eğitim bağlarının kurulmasını sağlayacak." dedi.

Seythalilev, stratejinin geliştirilmesinin ana amaçlarından birinin Kırım Tatar dilini UNESCO’nun tehdit altındaki diller listesinden çıkarmak olduğunu belirtti.

"AÇIKLAMALARIN DIŞINDA HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR"

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanının eski Kırım Temsilci Yardımcısı İzet Gdanov, Ukrayna yönetiminin söz konusu girişimine şüpheyle yaklaşıyor. Kırım Haber Ajansına konuşan Gdanov, yönetimin, Kırım’ı işgalden kurtarma konusunda açıklama yapmak dışında hiçbir adım atmadığını belirterek, "Kırım Tatar dili ancak işgalciden kurtarılmış Kırım’da gelişebilir. Bu yüzden biz yarımadanın kurtarılması konusunda çalışmalıyız ve orada yerli halkın dili olarak Kırım Tatar dilini geliştireceğiz. İkinci olarak, hükumet Kırım Tatar televizyon kanalı ATR dahil olmak üzere Ukrayna ana karasından işgal altındaki Kırım’a yayın yapan medya kuruluşlarına destek verileceğini söylüyor fakat aslında bu kanala maddi destek verilmiyor. Onlar, Ukrayna’ya bağlı Kırım Tatar milli özerklik teklifine destek vereceklerini söylüyor ama Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği internet sayfasından Tarak Tamga kaldırılıyor. Sadece açıklamalar. Onlar dışında Kırım’ın işgalden kurtarılmasına katkıda bulunacak bir eylem göremiyorum." dedi.

"PLANLANANLARIN YÜZDE 20-30'UNUN BİLE HAYATA GEÇİRİLMESİ BÜYÜK BAŞARI OLACAK"

Kırım Tatar gazeteci Şevket Namatullayev, Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi stratejisinin projesinin Ukrayna halkı tarafından tartışılmasını avantaj olarak görüyor.

Hazırlık aşamasında herhangi bir insanın öneride bulunma olanağına sahip olduğunu belirten gazeteci, "Proje eleştirilebilir ama bunun bir anlamı yok. Önemli olan, planlanan her şeyin gerçekleştirilmiş olmasıdır. Belgede yazılanların yüzde 20-30’unun hayata geçirilmesi bile büyük artı olacak. Çünkü devlet desteği olmadan Kırım Tatar dilini geliştirmek çok zor." dedi.

DEVLET KIRIM TATARLARININ ANA DİLİNE DESTEĞİNİ ARTIRIYOR

Daha önce açıklamada bulunan Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Oleksiy Reznikov, Kırım Tatar dilini geliştirme ve yaygınlaştırma stratejinin projesinin, Rus işgali altındaki Kırım’da durumu kritik hale gelen, Ukrayna’nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının ana diline yönelik sağlanan devlet desteğini artırmak için oluşturulduğunu belirtti. Bakan Reznikov, 170 milyon insanın Türk dilini konuştuğuna dikkat çekerek, "Yerli halkın dilinin korunması dışında tüm Ukrayna ulusu için açılan büyük imkanlar söz konusu. Bugün Türk dillerinde 170 milyon insan konuşuyor, bunlara stratejik ortaklarımız da dahil.” diye kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.