SON DAKİKA
Hava Durumu

Herson bölgesinde Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anıldı

Ukrayna’nın Herson bölgesinde Kırım Tatar Sürgünü kurbanları koronavirüs tedbirleri gözetilerek anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2020 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2020 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Herson bölgesinde Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anıldı

Ukrayna’nın Herson bölgesinde Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anıldı. Bu yıl yapılan anma etkinlikleri dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla uygulanan önleyici tedbirler çerçevesinde gerçekleşti.

Herson’da aktivistler 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgün Kurbanları Anıtına çiçek bıraktı. 

Herson Kırım Tatar Bölge Meclisi Başkanı İbragim Süleymanov yaptığı açıklamada, “Bu çok trajik bir gün.Tüm halkımız Kırım’dan sürgün edildi ve insanların büyük bir kısmı sürgün sırasında hayatını kaybetti. Örneğin benim babamın ailesinde 12 kişi hayatını kaybetti, sürgünden sadece iki kişi sağ çıktı.” diye anlattı.

Eyleme katılan Kırım Tatarı Liliya Caksim, “Maalesef şu an biz Kırım’da rahat bir şekilde yaşayamıyoruz. İşgalci yönetim için biz yabancıyız. Ancak Kırım vatanımız, atalarımızın evi ve biz oraya mutlaka döneceğiz.” dedi.

Herson’daki anma etkinliğine Kırım Tatarlarının yanı sıra Ukrain aktivistler ve kentteki Bulgar ve Litvan topluluklarının temsilcileri katıldı.

GENİÇESK’TE ARAÇ KONVOYU ETKİNLİĞİ YAPILDI

Herson bölgesine bağlı Geniçesk (Cenişke) kentinde ise 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla araç konvoyu etkinliği düzenlendi.

200’den fazla aracın katıldığı araç konvoyu, Novooleksiyivka kasabasından yola çıkarak Geniçesk sokaklarından geçti. Araç konvoyu etkinliğinin sona erdiği kentin merkez meydanında eylemciler dua okuyarak ve saygı duruşunda bulunarak Kırım Tatar Sürgünü kurbanlarını andı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.