SON DAKİKA
Hava Durumu

Hansaray'ın sözde restorasyon çalışmalarına iki Rus firması daha katıldı

Hansaray'ın sözde restorasyon çalışmalarına iki Rus firması daha katıldı

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2021 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2021 12:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hansaray'ın sözde restorasyon çalışmalarına iki Rus firması daha katıldı

Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalci yönetimi, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da sözde restorasyon adı altında yürüttüğü tahribatlara bir yenisini daha ekledi. Tarihi yapıların tahrip edildiği çalışmalara, iki yeni firmanın katıldığı bildirildi.

İşgalci yönetimin, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da gerçekleştirdiği sözde restorasyon çalışmalarına iki yeni firma katıldı. İnjır Media’nın 17 Şubat 2021 tarihli haberine göre, işgalcilerin Hansaray’daki tahribat çalışmalarına; Moskova merkezli “Am-Stroy” ve Kazan merkezli “Stroy Mir Rekonstruktsiya” firmaları dahil oldu.

İŞGALCİ YÖNETİM, KIRIM'DAKİ TARİHİ YAPILARA YÖNELİK TAHRİBATI GENİŞLETİYOR

Kırım’ın sözde yönetimi, Am-Stroy firmasıyla 34,5 milyon rublelik (500 bin dolar) sözleşme imzalandığını duyurdu. Sözleşmeye göre firmanın, Sarı Güzel Hamamı ve II. Mengli Giray Han’ın anıt mezarı gibi anıtların restorasyonunu gelecek yılın sonuna kadar tamamlaması gerekiyor. Am-Stroy isimli firmanın tarihi binalara ilişkin restorasyon konusunda hiçbir tecrübesi bulunmuyor. Bununla birlikte, şirketin müdürü ve kurucusu olan Sergo Yezoyan’ın da restorasyon çalışmalarında da herhangi bir uzmanlığı bilinmiyor.

Han Camii’nin restorasyonunun ikinci aşamasını yapacak olan Stroy Mir Rekonstuktsiya inşaat şirketi ile de 70 milyon rublelik (950 bin dolar) sözleşme imzalandı. Açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu firmanın da restorasyon çalışmaları konusunda bir tecrübesinin olmadığı görülüyor.

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Kültür Bakanlığı, Aralık 2020’de yaptığı açıklamada, Hansaray’daki sözde restorasyon çalışmalarının 2022 yılında sona ermesinin beklendiğini bildirmişti.

II. Mengli Giray Han’ın anıt mezarı TARİHİ HANSARAY’IN TAHRİBATI DEVAM EDİYOR

Hatırlanacağı üzere, Kırım Tatar kültürel mirasının en önemli abidelerinden olan Hansaray, restorasyon bahanesiyle işgalci Rusya tarafından acımasız biçimde talan ediliyor. Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. İşgalci Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerini silme yönünde kastlı bir politika izlediği düşünülüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.