SON DAKİKA
Hava Durumu

FSB, Ukrayna askeri istihbaratının KTMM ile birlikte Kırım'da sabotaj organize ettiğini iddia etti

FSB, Ukrayna askeri istihbaratının KTMM ile birlikte Kırım'da sabotaj organize ettiğini iddia etti

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2021 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2021 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
FSB, Ukrayna askeri istihbaratının KTMM ile birlikte Kırım'da sabotaj organize ettiğini iddia etti

Rus istihbaratından bugün yapılan açıklamada Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen sözde "sabotaj eyleminin" güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiğini ileri sürdü.

Rusya çeşitli bahanelerle Kırım Tatarlarına baskı uygulamaya devam ediyor. Bilindiği gibi işgal altındaki Kırım’da, 3 ve 4 Eylül günlerinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in yanı sıra 4 Kırım Tatarı (Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov, Şevket Useinov) daha alıkonuldu. Yaklaşık iki gün boyunca Kırım Tatarlarından haber alınamadı. Daha sonra Kırım Tatarlarının  Akmescit yakınındaki Anğara köyünde düzenlenen sözde "sabotaj eylemi" çerçevesinde alıkonulduğu öğrenildi. 

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), bugün yayımladığı açıklamada, "sabotajın" güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiğini ileri sürüldü. FSB, yürütülen "soruşturma" çerçevesinde 3 "şüphelinin" tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının "sabotajı düzenleyen kişilere" güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etti.

İŞGALCİ RUSYA'DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in ise taraflar arasında "arabuluculuk" yaptığı ileri sürülüyor.

FSB’nin yayımladığı videoda bir gaz borusunu tutan bir metal dayanak, dibine açılmış küçük bir çukur ve  hiçbir zarar görmeyen gaz borusu görülüyor. Ayrıca sözde "sabotajın" düzenlendiği gün bölgede hiç doğalgaz kesintisinin yaşanmaması dikkat çekiyor.

Bilindiği üzere, Kırım Tatar halkı Sovyet ve Ruslara karşı uzun yıllar boyunca sürdürdüğü mücadelenin her aşamasında barışçıl yöntemlerden ayrılmamıştır. 

KTMM BAŞKAN YARDIMCISI CELAL DAHİL 5 KIRIM TATARI ALIKONULDU

Bilindiği gibi işgal altındaki Kırım’da, 3 ve 4 Eylül günleri içinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in yanı sıra 4 Kırım Tatarı (Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov, Şevket Useinov) daha alıkonuldu. Kırım Tatarlarının götürüldüğü yer hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. İlk Kırım Tatarının alıkonulmasında bir buçuk gün geçtikten sonra işgalcilerden alıkonulan Kırım Tatarlarının bulunduğu yere dair açıklama yapıldı. Sözde soruşturma görevlisi Vitaliy Vlasov, avukat İslam Velilayev’e yaptığı açıklamada alıkonulan 5 Kırım Tatarının FSB binasında tutulduğunu bildirdi.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

3 KIRIM TATARI 4 KASIM’A KADAR TUTUKLU KALACAK

Bilindiği gibi, sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, dün KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında 4 Kasım’a kadar tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i “sabotaja yardım etmek” ile suçluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.