SON DAKİKA
Hava Durumu

Estonya istihbaratı: Rusya, NATO ile büyük çatışmaya hazırlanıyor

Rusya’nın 2020 yılında batı kanadındaki silahlı kuvvetlerinin sayısını büyütmeye devam etti. Estonya istihbaratı, Rusya’nın NATO ile büyük çatışmaya hazırlanmaya devam ettiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2021 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2021 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Estonya istihbaratı: Rusya, NATO ile büyük çatışmaya hazırlanıyor

Rusya’nın 2020 yılında batı kanadındaki silahlı kuvvetlerinin sayısını büyütmeye devam etti. Estonya istihbaratı, Rusya’nın NATO ile büyük çatışmaya hazırlanmaya devam ettiğini bildirdi.

Estonya Dış İstihbarat Teşkilatının (Välisluureamet/VLA) hazırladığı rapora göre, koronavirüs salgınına rağmen Rusya, 2020 yılında yeni birlikler oluşturmaya ve füze silahlarını modernize edip onları batı sınırlarına konuşlandırmaya devam etti. 

Raporda, geçen sene içinde koronavirüs salgınının, Rus askeri personeli arasında geniş şekilde yayıldığını ve bu durumun halktan gizlendiği ifade edildi. Öte yandan, kıdemli subaylar da dahil olmak üzere, askeri personel arasında tespit edilen yüksek koronavirüs vaka ve vefat sayılarına rağmen Rusya, askeri potansiyelini geliştirmeyi sürdürdü.

RUSYA'NIN UZUN VADELİ STRATEJİSİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Rusya’nın NATO ile geniş çaplı çatışmaya hazırlanma odaklı uzun vadeli stratejisinde herhangi bir değişiklik olduğuna dair hiçbir işaret olmadığı belirtilen raporda, "Hem askeri varlığı hem de füze silahlarının modernizasyonu ile konuşlandırılması açısından kuvvetlerin bölgesel üstünlüğünün artırılmasının Rusya için hala büyük önem taşıdığı belli oluyor." ifadeleri kullanıldı.

YENİ TANK ALAYI OLUŞTURULDU

Estonya istihbaratına göre, 2019 yılında Kaliningrad bölgesinde yeni bit tank alayı oluşturuldu. Geçen sene içinde ise bölgede ayrıca motorlu tüfek tümeni kuruldu. Bu tümenin Rusya’nın 7 yıl içinde batı kanadında oluşturduğu 6. tümen olduğu belirtildi. Bununla birlikte Rusya Fin Körfezi’nde Bal kıyı savunma sistemleri konuşlandırma çalışmalarını devam ettiriyor. 

Raporda, Rusya’nın hava kuvvetleri reformuna büyük önem verdiği belirtildi.

NÜKLEER SALDIRI TEHDİDİNİ ENGELLEYEN SAVUNMA SİSTEMİ

Ayrıca belgede, "Rus yönetimi, Avrupa'daki ABD yapımı Aegis Karada füze savunma sisteminin altyapısı konusunda endişelerini sürdürüyor. Çünkü Rusya’ya göre bu füze savunma sistemi, NATO’yu nükleer saldırıyla tehdit etmeyi engelliyor." denildi.

Rusya’nın her yıl düzenlediği büyük çaplı Batı isimli tatbikatı bu yıl da düzenlemeye hazırlandığı belirtilen raporda, Belarus'taki durum ve Çin'in tatbikata katılma olasılığı göz önünde bulundurulursa tatbikatın bu sene yeni formatta gerçekleşebileceği ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.