SON DAKİKA
Hava Durumu

Eski siyasi tutsaklardan, Kırım Tatarlarına destek çağrısı

Eski siyasi tutsak, Ukraynalı gazeteciler Stanislav Aseyev ve Roman Suşçenko, Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2020 19:19
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2020 19:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eski siyasi tutsaklardan, Kırım Tatarlarına destek çağrısı

Eski siyasi tutsak, Ukraynalı gazeteciler Stanislav Aseyev ve Roman Suşçenko, Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Asayev ve Susçenko, Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması kapsamındaki çalışmaların artırılması için Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Avrupa Gazeteciler Federasyonuna çağrıda bulundu.

Ukrayna Gazeteciler Birliği Başkanı Sergey Tomilenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Aseyev ve Suşçenko’nun çağrı mektubunun 27 Nisan 2020 tarihinde Ukrayna Gazeteciler Birliği tarafından (adına) Brüksel’e gönderildiğini bildirdi. 

Konuya ilişkin mektupta, "Yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatar yurttaş gazetecileri olan Nariman Memedeminov, Server Mustafayev, Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov, Rüstem Şeyhaliyev'in hemen serbest bırakılması gerektiğine inanıyoruz.” denildi.

Stanislav Aseyev ve Roman Suşçenko, işgal edilen Kırım’da Rusya tarafından zulüm gören Kırım Tatar gazetecilerin güçlü uluslararası bir desteğe, dayanışmaya ve yardıma ihtiyaçları olduğunu vurguladı. 

İŞGALCİLERİN TOPLU BASKINI SIRASINDA ALIKONULAN KIRIM TATARLARI 1 YILDIR HAPİSTE

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskın düzenlendi. Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi.

Aynı dava çerçevesinde 28 Mart 2019 tarihinde ise Rus işgalcilerin, bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskınlar sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı.

Daha sonra işgalci mahkemesi Cemil Gafarov, Akim Bekirov, Farhad Bazarov, Enver Ametov, Riza İzzetov, Bilal Adilov, Mecit Abdurahmanov, Tofik Abdulgaziyev, Alim Karimov, İzet Abdullayev, Asan Yanikov, Server Gaziyev, Rüstem Seythalilov, Rüstem Şeyhaliyev, Şaban Ümerov, Ruslan Süleymenov, Yaşar Muedinov, Seyran Murtaza, Erfan Osmanov, Seytveli Seytabdiyev, Vladlen Abdulkadırov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Raim Ayvazov, Eskender Süleymanov hakkında tutuklama kararı almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.