SON DAKİKA
Hava Durumu

Eskender Bariyev: Kırım’ın işgalci yönetimi, siyasi tutsakların akrabalarına baskıları artırıyor

Eskender Bariyev: Kırım’ın işgalci yönetimi, siyasi tutsakların akrabalarına baskıları artırıyor

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2021 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2021 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eskender Bariyev: Kırım’ın işgalci yönetimi, siyasi tutsakların akrabalarına baskıları artırıyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da son iki ayda yasa dışı olarak alıkonulan kişilerin sayısı hızla artıyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgalci yönetiminin sık sık yurttaş gazetecilere ve siyasi tutsaklarının akrabalarına baskı uygulamaya çalıştığını belirtti.

Kırım’ın işgalci yönetiminin yarımadada baskıları artmaya devam ediyor. Kırım Haber Ajansına konuşan Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Eskender Bariyev, Kırım Tatar Kaynak Merkezinin hazırladığı rapora göre yarımadada son bir ayda 3 yasa dışı aramanın yapıldığını ve 73 kişinin yasa dışı olarak alıkonulduğunu bildirdi. Alıkonulan kişilerin büyük çoğunluğunun Kırım Tatarı olduğunu vurgulayan Bariyev, “Alıkonulanların sayısının oldukça arttığına dikkat çekmek istiyorum. Ekim 2020’de 8 kişi alıkonulurken, Ekim 2021’de alıkonulan kişilerin sayısı 73 oldu. Tüm bunlar ilk önce eylül ayında yaşanan olaylarla bağlantılı. Eylül’de 5 Kırım Tatarı alıkonulduktan sonra, alıkonulanların akrabaları başta olmak üzere aktivistler, yakınlarının bulunduğu yeri öğrenmek için FSB binası önünde toplandı, ayrıca siyasi tutsaklara destek vermek için mahkemelere geldiler. Bu yüzden eylül ayında 67, ekim ayında ise 73 kişi alıkonuldu.” dedi.

İşgalci güçlerin git gide daha çok yurttaş gazetecileri ve siyasi tutsakların akrabalarına karşı baskı uyguladığını belirten Bariyev, “Tabii ki, işgalcilerin baskılarına en çok siyasi tutsakların yakın akrabaları; eşler, anneler maruz kalıyor.” diye kaydetti.

İŞGALCİ MAHKEMEDEN BİR AYDA 40 PARA CEZASI KARARI

Ayrıca 2021 yılında para cezaların sayısının da arttığına dikkat çeken Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Bariyev, “Örneğin, ekim ayında 40 para cezası kararı alındı. Eylül ayında ise 25. Yani çeşitli baskı araçlarını kullanıldığını görüyoruz. Fakat insanlar yine de soydaşlarına destek vermeye devam ediyor. Geçen senenin aynı döneminde ise para cezası kararı hiç alınmadı.” dedi. Bariyev, işgalci Kremlin yönetiminin Kırımlılara karşı baskı uygulamak için aktif bir şekilde Rus mevzuatını kullandığını vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.