SON DAKİKA
Hava Durumu

Emine Erdoğan'dan Ukrayna’dan tahliye edilen Kırım Tatarı ve Ukrain çocuklara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde iftar yemeği

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2022 23:28
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2022 01:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emine Erdoğan'dan Ukrayna’dan tahliye edilen Kırım Tatarı ve Ukrain çocuklara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde iftar yemeği

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bugün Ukrayna’dan tahliye edilen çoğunluğu Kırım Ailesi Kültür Merkezinin öğrencileri Kırım Tatar ve Ukrain çocuklara iftar yemeği verdi. İftar programına Erdoğan'ın davetiyle Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanı Abdullah Eren, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, Ukrayna Ankara Büyükelçisinin eşi Katerina Bodnar (Katherina Bodnar, Kırım Tatar şarkıcı Camala (Jamala),Kırım Ailesi Kültür Merkezinin kurucusu Anife Kurtseitova ve eski milletvekilleri katıldı. İftar programı öncesinde savaştan gelen çocuklara hitaben konuşan Emine Erdoğan, "Çocukların kendilerini güvende hissedecekleri geleceğe dair kaygılarını duymadıkları bir barış ortamına ihtiyacımız var” dedi. İftar yemeğinin ardından Kırım Tatarları çocuklar, "Ey Güzel Kırım" ve "Çanakkale Türküsü"nü seslendirdi. Öte yandan Eurovision 2016 birincisi Kırım Tatar şarkıcı Camala, Ukrayna'daki savaş mağduru insanlar için şarkı söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta evlerini terk etmek zorunda kalan ve çoğunluğu Kıyiv’de 8 yıldır faaliyet gösteren Kırım Ailesi Kültür Merkezinin öğrencileri olan Kırım Tatar ve Ukrain çocuklara bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Emine Erdoğan’ın davetiyle iftar yemeği programı düzenlendi. İftar etkinliği ile Eskişehir’de Göç İdaresinin yurtlarında kalan sığınmacı çocukların savaş psikolojisinden arındırılması amaçlandı. Eskişehir Kırım Tatarları Halkbilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Dernek Başkanı Recep Şen eşliğinde, Göç İdaresi yetkilileri ve diğer ilgililer de çocukların yanında iftar davetinde yer aldı.

Emine Erdoğan’ın iftar davetine Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanı Abdullah Eren, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, Ukrayna Ankara Büyükelçisinin eşi Katerina Bodnar (Katherina Bodnar), Kırım Tatar şarkıcı Camala (Jamala), Kırım Ailesi Kültür Merkezinin kurucusu Anife Kurtseitova ve eski milletvekilleri katıldı.

Kırım Tatar Şarkıcı Camala ile Emine Erdoğan EMİNE ERDOĞAN: ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSEDECEĞİ BARIŞÇIL BİR ORTAMA İHTİYACIMIZ VAR

İftar yemeğinden önce Emine Erdoğan, savaş mağduru Kırım Tatar ve Ukraynalı çocuklara ve beraberindeki misafirlere hitaben konuşma yaptı.

Ukrayna’nın acı bir savaşta olduğunu ve Türkiye’nin Ukrayna'ya her zaman destek olacağını belirten Emine Erdoğan’ şunları kaydetti:

“Savaşlardan herkes talihsiz zarar görürken maalesef kadınlar ve çocuklar orantısız olarak etkileniyor. Zorla yerinden edilen insanların vatan hasreti hiç dinmeyen sancı olarak kalıyor. Kadıların ve çocukların hayata tutunmak için zorlu mücadeleler vermek zorunda kalmaları tarih sayfalarında yer alacak insanlık ayıbıdır.

Halbuki Ukrayna’da savaş başlamadan sadece 2 hafta önce oradaydım. Sevgili dostum Olena Zelenska (Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın eşi) ile çok kıymetli vakit geçirmiştik. Şu kısacık zamana bu kadar büyük acıların sığması akıl alır gibi değil.

Türkiye olarak kalbimiz Ukrayna’nın güzel insanlarıyla birlikte atıyor. Her platformda savaşın durdurulması için diplomasi çalışmalarımız var. Ben de kıymetli dostum Olena Zelenska’nın ricası üzerine video mesajla uluslararası topluma seslendim. Olena’nın mektubu üzerine Ukrayna’daki yetim çocukların Türkiye’de misafir edilmesi için çalışmalar yürüttüm. İçişleri Bakanlığının Göç İdaresi Başkanlığı, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı) ile Aile Hizmetler Bakanlığına bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla 772 yetim çocuk ülkemize geldi.  

Ukrayna’daki Kırım Tatarı ve Ahıska Türkü soydaşlarımızın her daim yanındayız. Bugün Ukrayna’dan ülkemize gelen, aralarında soydaşlarımızın bulunduğu 2 bin kardeşimiz konaklıyor. Kurumlarımız yüksek koordinasyonla gelişmeleri takip ediyor, misafirlerimizin ihtiyacını karşılıyor.

Sağlık Hizmetlerinden savaş mağduru çocuklar için psikolojik desteğe kadar çok yönlü yardımlar sağlanıyor.

Üzülerek ifade ediyorum ki, son Ukrayna ziyaretimde Kırım Tatarlarını ziyaret etmiştim. Onlarla tekrar bir arada olmak çok mutluluk verici ama keşke savaş olmasaydı.

Çocukların kendilerini güvende hissedecekleri geleceğe dair kaygılarını duymadıkları bir barış ortamına ihtiyacımız var”

İftar yemeğinin ardından Kırım Ailesi çocukları, "Ey Güzel Kırım" türküsünü ve Çanakkale Türküsü'nü seslendirdi.

SANATÇI CAMALA: TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ İNŞASI BİZE İLHAM OLUYOR

Eurovision 2016 birincisi Kırım Tatar şarkıcı Camala da programın devamında mini konser verdi. Ukrayna bayrağıyla sahneye çıkan Camala, "Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Ülkemizde kanlı bir savaş var. Çoğu çocuk olmak üzere yaklaşık 10 milyon insan evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Dört bir yandan kadın, çocuk ve yaşlılar evlerini terk ederek sığınmacı olmak zorunda kaldılar, ben onları düşünüyorum. Burada olduğum için Allah'a şükrediyorum. Ben her şeyden önce anneyim benim de çocuklarım var. Tüm çocukları koruma yolunu seçtim, yardım etmek için sesimi kullanarak bağış topluyorum. Türkiye bizi kabul etti, Türkiye bizi korudu, bize ilham verdi. Gerçekten kendi demokrasinizi inşa etmeniz bize çok büyük ilham veriyor. Yaşasın Türkiye, yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.