SON DAKİKA
Hava Durumu

Emine Ceppar: Rusya, Kırım'ı korku yarımadasına dönüştürdü

Emine Ceppar: Rusya, Kırım'ı korku yarımadasına dönüştürdü

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2020 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2020 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emine Ceppar: Rusya, Kırım'ı korku yarımadasına dönüştürdü

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Rus işgalci yönetiminin Kırım’ı işgaline karşı çıkan Ukrayna vatandaşlarına yönelik baskıların devam ettiği korku yarımadasına dönüştürdüğünü ifade etti. Bakan Yardımcısı Ceppar, "Vatandaşlarımızı unutmayacağız ve onları Ukrayna’ya geri getirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 75. oturumunda, 3 Kasım 2020 tarihinde işgal edilen Kırım’daki insan hakları durumu ele alındı. Oturumda, insan hakları konusunda çalışan diplomatlar bir araya geldi. Etkinlikte yaptığı konuşmada yarımadadaki insan hakları ihlallerine dikkat çeken Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Rus işgalci yönetiminin Kırım’ı korku yarımadasına dönüştürdüğünü vurguladı.

EMİNE CEPPAR: VATANDAŞLARIMIZI UNUTMAYACAĞIZ

Ceppar, işgalci yönetimin Ukrainleri ve Kırım Tatarlarını yasa dışı bir şekilde alıkoyma ve onları Rus hapishanelerinde esir tutma politikasına devam ettiğini kaydetti. Rus mahkemesinin üç Kırım Tatarı hakkında daha hapis cezası kararı aldığını anlatan Bakan Yardımcısı, “Vatandaşlarımızı unutmayacağız ve onları Ukrayna’ya geri getirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi.

Bununla birlikte Rusya’nın yarımadanın demografik yapısını değiştirdiğini belirten Ceppar, Rus nüfusunun işgal edilen Kırım’a yerleştirilmesinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.

BM GENEL KURULUNDAKİ OTURUMA KİMLER KATILDI?

Bakan Yardımcısı yaptığı konuşmada, toprak sahibi olma, din, eğitim ve anadili öğrenme haklarından mahrum bırakılması, zorunlu vatandaşlık değişikliği, Rus ordusunda zorunlu askerlik yaptırılması, Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) faaliyetlerinin yasaklanması, Ukrayna Ortodoks Kilisesine baskı uygulanması gibi insan hakları ihlallerinin BM tarafından uygun olarak değerlendirileceğini ifade etti.

Etkinliğe ayrıca, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç, Ukrayna Uluslararası Hukuk Derneği Başkan Yardımcısı Mıkola Gnatovskıy, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Kırım ve Akmescit (Simferopol) Başpiskoposu Kliment, ZMINA İnsan Hakları Başkanı Tatyana Peçonçik, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar yurttaş gazeteci Nariman Memedeminov'un katıldığı bildirildi. Etkinlik katılımcıları, BM Genel Sekreterinin Kırım’daki insan hakları durumuna dair hazırladığı iki raporun önemini vurgulayarak, sorunun BM Sekreteri tarafından izlenmeye devam etmesi gerektiğini belirtti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.