SON DAKİKA
Hava Durumu

Emine Ceppar: Rusya Kırım'a yarım milyon Rusya vatandaşı yerleştirdi

Atlantik Konseyi himayesinde Kıyiv’de toplantı düzenlendi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emine Ceppar, işgalden sonra Rusya’nın Kırım’ı askeri üsse çevirdiğini ve yarımadanın demografik yapısını kasıtlı olarak değiştirme politikasını devam ettirdiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2020 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2020 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emine Ceppar: Rusya Kırım'a yarım milyon Rusya vatandaşı yerleştirdi

Atlantik Konseyi himayesinde Kıyiv’de toplantı düzenlendi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emine Ceppar, işgalden sonra Rusya’nın Kırım’ı askeri üsse çevirdiğini ve yarımadanın demografik yapısını kasıtlı olarak değiştirme politikasını devam ettirdiğini ifade etti.

Kıyiv’de 20 Ekim 2020 tarihinde Atlantik Konseyi himayesinde yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Toplantıda Kırım Tatarların işgalci yönetimine karşı direnişi, işgalci Rus yönetiminin baskı ve zulümleri ele alındı. Toplantıda konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 2014 yılından sonra işgal ettiği Kırım’ı askeri üsse dönüştüren Rusya’nın yarımadanın demografik yapısını kasıtlı olarak değiştirme politikasını devam ettirdiğini anlattı.

“RUSYA’NIN YARIMADADAKİ HER EYLEMİ ASKERİ AMAÇ TAŞIYOR”

Rusya’nın Kırım’ı hızla askerileştirdiğine dikkat çeken Ceppar, "İşgalciler Kırım’ı askeri üsse dönüştürdü. Özellikle altyapı projeler dahil olmak üzere Rusya’nın yarımadadaki her bir eylemi askeri amaç taşıyor. Kırım’da inşa ettikleri yollar bile Rus askeri varlığı artırmak amacıyla yapıldı. Rusya Kırım’daki askeri varlığı iki kata çıkardı. Hava, deniz ve kara kuvvetlerini modernize ettiler. Şu an 6 denizaltı Kırım’da konuşlandırılıyor bu tüm Karadeniz’i kontrol etmek için yeter ve artar." diye kaydetti.

“UKRAYNA VATANDAŞLARI KIRIM’IN DIŞINA İTİLİYOR”

Bununla birlikte işgalci Rusya’nın yarımadayı aktif bir şekilde sömürgeleştirmeye çalıştığını belirten Bakan Yardımcısı, "Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşlarını yarımadanın dışına itiliyor. Öte yandan işgalciler yarımadaya Rus vatandaşlarını yerleştiriyor. Elimizde çok farklı rakamlar mevcut. Fakat Rus istatistiğe göre bile Kırım’a 100 binden fazla Rusya vatandaşı yerleşmiş. Ama gerçek rakamlar bundan 5 kat büyük. Biz şu an en azından yarım milyon Rusya vatandaşının Kırım’a yerleştirildiğini düşünüyoruz ve bu kesinlikle Ukrayna ulusal güvenliği için büyük tehdit oluşturuyor." dedi.

İŞGALCİLER İNSANLARI SUSTURMAK İÇİN ONLARA BASKI UYGULUYOR

Rusya’nın demografik temizliği suçlarını gizleme aracı olarak kullandığını söyleyen Ceppar, Ukrayna için bu konunun çok hassas olduğunu belirtti. Bakan Yardımcısı, işgalcilerin Kırım’da yaşayan insanları korkutmak ve onların direniş isteğini kırmak için psikolojik baskı uyguladığını, yasa dışı aramalar düzenlediği ve insanları keyfi bir şekilde alıkoyduğunu kaydetti.

İŞGALDEN SONRA KIRIM’I 60 BİNDEN FAZLA İNSAN TERK ETTİ

Rus askeri saldırganlığı sonucunda Kırım ve Donbas dahil olmak üzere Ukrayna’ya ait topraklarının yüzde 7’sinin işgal edildiğini ve Donbas’ta yaklaşık 14 bin kişinin hayatını kaybettiğini ayrıca 40 binden fazla insanın yaralandığını hatırlatan Ceppar, "Rus saldırganlığı sonucunda Ukrayna’da 1,45 milyon kişi yerinden edindi. Bunlardan yaklaşık 60 binin Kırım sakini olduğunu düşünüyoruz. Fakat kesin bir istatistik yok çünkü Ukraynalıların çoğu kendi ülkelerinde mülteci olarak kaydolmayı ayrımcılık olarak görüyor. Kırım’ı terk eden vatandaşların sayısının aslında daha yüksek olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullandı.

ATLANTİK KONSEYİ

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan konsey, son yedi senedir İstanbul’da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde devlet ve hükümet başkanlarını, bakanları, iş dünyasının önde gelen isimlerini, kanaat önderlerini ve sektör uzmanlarını buluşturarak enerji, ekonomi ve politika alanında, bölgesel ve küresel sorunları tartışmak üzere üst düzey platform sağlıyor.

Washington ve New York’ta her yıl düzenli galalarla ekonomi dünyasını ve üst düzey hükümet yetkililerini bir araya getiren konsey, uluslararası arenada oldukça saygın ve etkin bir kuruluş olarak biliniyor.

Atlantik Konseyi, bünyesinde Adrienne Arsht Latin Amerika Merkezi, Afrika Merkezi, Brent Scowcroft Uluslararası Güvenlik Merkezi, Refik Hariri Ortadoğu Merkezi, Dinu Patriciu Avrasya Merkezi, Güney Asya Merkezi, Küresel Enerji Merkezi, Küresel İş ve Ekonomi Merkezi, Milenyum Liderlik Programı ve Transatlantik İlişkiler Programı gibi araştırma birimlerini bulunduruyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.