SON DAKİKA
Hava Durumu

Emine Ceppar: Rus işgalcilerin saçmalığı sınır tanımıyor

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, işgalci yönetiminin Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal’e yöneltilen suçlamalarının daha ağırlaştırılmasını kınadı. Ceppar, KTMM Başkan yardımcısı Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’a yöneltilen suçlamaları değerlendirirken “Rus işgalcilerin saçmalığı sınır tanımıyor” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2021 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2021 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emine Ceppar: Rus işgalcilerin saçmalığı sınır tanımıyor

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Rus işgalci yönetiminin, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal’e yöneltilen suçlamalarının daha ağırlaştırılmasını kınadı. Ceppar, KTMM Başkan yardımcısı Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’a yöneltilen suçlamaları değerlendirirken “Rus işgalcilerin saçmalığı sınır tanımıyor” ifadelerini kullandı.

İşgalci yönetim, kurmaca suçlamalar neticesinde Kırım’da kaçırılan ve ardından sözde mahkemece tutuklanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal’e yöneltilen suçlamalara bir yenisini daha ekledi. Nariman Celal’e yöneltilen bir “suçlamayı” daha yorumlayan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, “Kırım'daki Rus işgalci yönetimi, Nariman Celal’e karşı önceden kurgulanmış suçlamalara ek olarak, patlayıcı cihaz kaçakçılığı suçlamasını ekledi. Rus işgalcilerin Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’a karşı kurguladıkları davanın saçmalığı sınır tanımıyor.” diye konuştu.

NARİMAN CELAL'E YÖNELTİLEN SUÇLAMA BİR KERE DAHA AĞIRLAŞTIRILDI

Avukat Nikolay Polozov, 8 Kasım’da yaptığı açıklamada, daha önce yöneltilen; organize grubun bir parçası olarak sabotaj düzenleme (Rusya Ceza Kanununun 281. maddesinin 2. fıkrasının A paragrafı) ve organize grubun bir parçası olarak patlayıcı cihazı yasa dışı satın alma, depolama, taşıma (Rusya Ceza Kanunun 222.1 maddesinin 4. fıkrası) suçlamalarına ek olarak, Nariman Celal’e patlayıcı cihazın kaçakçılığı suçlamasının yöneltildiğini bildirdi.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından, 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiği ileri sürüldü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARI 4 KASIM’A KADAR TUTUKLU KALACAK

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında 4 Kasım’a kadar tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i “sabotaja yardım etmek” ile suçluyor.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE UYGULANDI

İşgalciler günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlara görüşmesine izin vermedi. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlattı.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.