SON DAKİKA
Hava Durumu

Emine Ceppar, AGİT toplantısında Kırım Platformunu tanıttı

Emine Ceppar, AGİT toplantısında Kırım Platformunu tanıttı

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2021 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emine Ceppar, AGİT toplantısında Kırım Platformunu tanıttı

Ukrayna, Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak için uluslararası çabaları birleştirmek amacıyla kurulacak olan Kırım Platformu girişimi için çalışmalara devam ediyor. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Platformu hakkında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına (AGİT) hitap etti. Ceppar, üye ülkelere 23 Ağustos 2021’de düzenlenecek olan açılış zirvesine katılma çağrısı yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) 1 Mart 2021'deki çevrim içi toplantısında, Kırım Platformu'nu tanıttı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, AGİT üye ülkelerini 23 Ağustos’ta düzenlenecek olan Kırım Platformu Zirvesine katılmaya davet eden Ceppar, "Kırım'ın geçici işgalinin neden olduğu tüm sonuçlara ortaklaşa yanıt aramak ve bu sorunu uluslararası toplumun gündeminde tutmak çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

AGİT TOPLANTISINDA KIRIM'DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ KONUŞULDU

Emine Ceppar, Kırım Platformunun amacı, yapısı ve çalışma planları hakkında AGİT üyelerine bilgi verdi. Toplantıda, Ukrayna Cumhurbaşkanın Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç ve Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Alatoliy Petrenko'nun konuşma yaptığı bildirildi. Korınevıç, toplantı kapsamında AGİT üye ülkelerine Kırım’daki insan hakları ihlalleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Petrenko da, AGİT toplantısında Kırım ve Karadeniz bölgesinin Rusya tarafından askerileştirilmeye devam ettiğini gösteren belgeleri üye ülkelerin temsilcilerine gösterdi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.
Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.