SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya Yerli Halklar Gününde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden kutlama mesajı

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle sosyal medya üzerinden bir açıklama yayımladı: "Kırım'ın yerli halklarının kaderini hatırlatan özel bir gündür"

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2020 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2020 18:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya Yerli Halklar Gününde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden kutlama mesajı

Birleşmiş Milletler'in (BM) kararı üzerine 1995 yılından itibaren 9 Ağustos tarihinde Dünya Yerli Halklar Günü kaydediliyor. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle sosyal medya üzerinden bir açıklama yayımladı. 

Söz konusu açıklamada Ukrayna'nın yerli halklarının Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar olduğu belirtilirken, “Bugün dünya yerli halkların dünya medeniyetinin gelişmesine yaptığı katkılardan ve yerli halkların haklarının, kültürünün ve yaşam tarzının korunmasından bahsediliyor. Ukrayna için ise bugün geçici olarak işgal altında bulunan bölgelerde yaşayıp kendi hak ve özgürlükleri için her gün mücadele eden Kırım'ın yerli halklarının kaderini hatırlatan özel bir gündür.” ifadelerine yer verildi. 

9 AĞUSTOS DÜNYA YERLİ HALKLAR GÜNÜ

Dünya Yerli Halklar Günü, Birleşmiş Milletler'in (BM) kararı üzerine 1995 yılından itibaren 9 Ağustos tarihinde kaydediliyor. 

İlk kez 9 Ağustos 1982 tarihinde Birleşmiş Milletler’in (BM) yerli halkların haklarını korumaya yönelik komisyonu bir araya gelerek çalışmalarına başladı. Bu gün, Ukrayna’da ilk kez 2016 tarihinde kutlanmıştı.

UNESCO verilerine göre günümüzde dünyanın 70 ülkesinde, 5 binden fazla etnik dilde konuşan ve kültürel geleneklerine bağlı kalan yaklaşık 300 milyon yerli halk temsilcisi ikamet ediyor. Günümüzde mühim bir kısmı ana vatanları Kırım yarımadasında Rus işgali altında yaşayan, işgalcilerin sistematik baskı politikalarının hedefi olan Kırım Tatarları da, söz konusu yerli halklardan biri.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.