SON DAKİKA
Hava Durumu

Dışişleri Bakanı Kuleba: Türkiye ve Ukrayna stratejik ortaklığı, son 30 senenin en yüksek noktasında

Ukrayna’nın Lviv kentine resmi temaslarda bulunmak üzere giden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Görüşmede, Kırım'daki Rus işgalini tanımaması ve Kırım Tatarlarına olan baskıyı kınaması nedeniyle Türkiye'ye minnettar olduğunu söyleyen Bakan Kuleba, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile Kırım Platformunun geliştirilmesi konusunu ele aldıklarını belirtti. Bakan Kuleba, "Ukrayna ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık 30 senenin en yüksek noktasında bulunuyor." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2021 21:23
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2021 21:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dışişleri Bakanı Kuleba: Türkiye ve Ukrayna stratejik ortaklığı, son 30 senenin en yüksek noktasında

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Ukrayna’nın Lviv kentine resmi temaslarda bulunmak üzere giden mevkidaşı Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Kırım'daki Rus işgalini tanımaması ve Kırım Tatarlarına olan baskıyı kınaması nedeniyle Türkiye'ye minnettar olduğunu söyleyen Bakan Kuleba, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile Kırım Platformunun geliştirilmesi konusunu ele aldıklarını belirtti. Bakan Kuleba, "Ukrayna ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık 30 senenin en yüksek noktasında bulunuyor." dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün temaslarda bulunmak üzere Ukrayna’nın Lviv kentine gitti. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu'nun 9. toplantısına katılmak üzere bulunduğu Lviv şehrinde, mevkidaşı Kuleba ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, buradaki konuşmasında, "Ukrayna ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık 30 sene boyuncaki en yüksek noktasında bulunuyor." değerlendirmesini yaptı. Bakan Kuleba, toplantının ana konularının 2022 yılının başında devlet başkanları arasında gerçekleşmesi planlanan bir sonraki yüksek stratejik konsey olduğunu kaydetti.

KARADENİZ'İN GÜVENLİĞİ KONUSU ELE ALINDI

Diğer taraftan görüşmede, Karadeniz'deki güvenliğin de ele alındığını belirten Kuleba, "Karadeniz'de güç dengesini sağlamak gerektiği konusunda mevkidaşım ile hemfikiriz." ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMUNUN GELİŞTİRİLMESİ KONUSU ELE ALINDI

Ayrıca Bakan Kuleba, Kırım'daki Rus işgalini tanımaması ve Kırım Tatarlarına olan baskıyı kınaması nedeniyle Türkiye'ye minnettar olduğunu söyledi. Kuleba, "Mevkidaşımdan, Kırım Tatarları için konut inşaatı konusundaki anlaşmanın gerçekleşmesinin başarılı bir şekilde devam ettiğini öğrendim. Türkiye'de inşaata başlamak üzere gerekli adımlar atılmaktadır." diye ekledi.

UKRAYNA'DAN, KIRIM'DAKİ RUS İŞGALİNİ TANIMAYAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Kuleba, Kırım Platformuna katılımı ve Kırım'da yapılan seçimleri tanımaması konusundaki yardımlardan dolayı Türkiye'ye teşekkür ettiklerini belirterek, "Kırım platformunun geliştirilmesi konusunu ele aldık." dedi.

BAKAN KULEBA: PROJE İÇİN BAZI ENGELLER AŞILDI

Bakan Kuleba, savunma sanayisi iş birliği ve özellikle Bayraktar İHA'larının ortak üretimi konusunu görüştüklerini belirterek, "Bayraktarların Ukrayna'da üretimi konusunda proje bence gerçekleştirilmiş durumda, proje ülkenin cumhurbaşkanlarının himayesinde. Projenin gerçekleştirilmesindeki bazı engeller aşıldı, tesisin inşası için arsası seçildi. Dolayısıyla siyasetçilerin işi tamam, şimdi sıra iş adamlarında." dedi.

ANTONOV, DOĞALGAZ, ENERJİ KONULARINDA GÜVENLİK GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye'nin de Antonov şirketinin imkanlarına ilgi duyduğuna dikkat çeken Kuleba, ayrıca doğal gaz dahil olmak üzere, enerji konularında güvenliği görüştüklerini aktardı.

KULEBA: REKOR SAYIDA UKRAYNALI TURİST, TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK

Ukrayna'ya daha fazla Türk turist beklediklerini dile getiren Kuleba, "Yıl sonuna kadar 2 milyon Ukraynalının Türkiye'yi ziyaret edeceğini memnuniyetle bekliyoruz, bu bir rekor olacak." dedi.

UKRAYNA DIŞ POLİTİKASININ ÖNCELİKLİ KONULARI

Kulaba, yıl sonuna kadar savunma ve dışişleri bakanlarıyla beraber Quadriga formatı kapsamında Türkiye'de toplantı gerçekleştireceklerine değindi. Kuleba, Türkiye'yle ilişkilerin daha da geliştirilmesinin ve bölgesel ittifakların oluşturulmasının Ukrayna dış politikasının öncelikli konuları arasında olduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.