SON DAKİKA
Hava Durumu

Denisova, Kırım Tatar siyasi tutsak İsmet İbraimov hakkındaki 20 yıl hapis cezası talebine tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2022 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2022 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Denisova, Kırım Tatar siyasi tutsak İsmet İbraimov hakkındaki 20 yıl hapis cezası talebine tepki gösterdi

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Lyudmila Denisova, Kırım Tatarı siyasi tutsak İsmet İbraimov için 20 yıl hapis cezası talep edilmesine tepki gösterdi ve İnsan Hakları İhlallerini Soruşturması İçin BM Komisyonuna çağrıda bulundu. Denisova kararla ilgili, "İşgalci güçler, işgal altındaki Kırım'da kendi yasal yetkilerinin genişletmesini fiilen yasaklayan Cenevre Sözleşmesi'nin Savaş Sırasında Sivillerin Korunmasına ilişkin 64. maddesini ihlal ediyor." dedi.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Lyudmila Denisova, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak İsmet İbraimov’un Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesindeki duruşmasında Rus savcının, 20 yıl hapis ve 500 bin ruble para cezasına çarptırma talebine tepki gösterdi. Denisova, 20 Mayıs 2022 tarihine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, işgalci güçlerin yasa dışı alıkoyma eylemlerinin aynı zamanda İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme'nin 6. Maddesini ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 11. Maddesini de ihlal ettiğini vurguladı.

DENİSOVA:  20 YIL HAPİS CEZASI, HİZB-UT TAHRİR DAVASINDAKİ EN UZUN SÜRE

Denisova, "İşgalci güçlerin yasa dışı olarak, Kırım Tatarlarını alıkoyması ve diğer Ukraynalıları kovuşturması, Cenevre Sözleşmesi'nin Savaş Sırasında Sivillerin Korunmasına ilişkin 64. Maddesini ihlal ediyor. Sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak İsmet İbraimov için 20 yıl hapis cezasına çarptırma talebi mesele ise, Hizb-ut Tahrir davasındaki en uzun süredir." diye belirtti. Denisova aynı zamanda, söz konusu Kırım Tatarlarına yönelik baskın ve yasa dışı alıkoyma ile ilgili İnsan Hakları İhlallerini Soruşturması hususunda, BM Komisyonuna çağrıda bulundu.

İnsan Hakları Yetkilisi Lyudmila Denisova, İsmet İbraimov ve avukatının 2 Haziran 2022 tarihinde duruşmada konuşacağının altını çizdi. Eğer İsmet İbraimov hapse atılırsa, üç küçük çocuğunun babasız kalacağını ve geçimini nasıl sağlayacağı yönündeki soruları da sözlerine ekledi.

TOPLU BASKINLAR SONUCU 7 KİŞİ ALIKONULDU

İşgalci güçler 7 Temmuz 2020 tarihinde sabah erken saatlerde bir dizi eve baskın düzenlemişti. Baskınlar sonucu 7 kişi alıkonulmuştu. Ertesi gün işgalci mahkeme görme engelli Aleksandr Sizikov hakkında ev hapsi ve 6 Kırım Tatarı Alim Sufyanov, Seyran Hayretdinov, Zekeriya Muratov, İsmet İbragimov, Vadim Bektimirov ve Emil Ziyadinov hakkında tutukluluk kararı almıştı. İşgalciler, Kırım Tatarlarını Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesinin 1. ve 2. fıkrası uyarınca Rusya’da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü organize etmekle ve örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlamıştı.

Rus mahkemesi  Vadim Bektemirov hakkında 11 yıl hapis cezası, 65 yaşındaki Zekirya Muratov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası, Emil Ziyadinov hakkında 17 yıl hapis cezası aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.