SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanının Kırım eski Temsilcisi: Su kıtlığı Kremlin'in planlarını durduruyor

Ukrayna Cumhurbaşkanının eski Kırım Daimi Temsilcisi Boris Babin, Rus işgali altında bulunan yarımadadaki su sorununun Kremlin'in Kırım'ın militarizasyonuna ilişkin planlarını durdurabileceğini ifade etti. Öte yandan Babin, su kıtlığı nedeniyle yarımadaya olan yasa dışı göçlerin de azalabileceğini belirti.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2021 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2021 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanının Kırım eski Temsilcisi: Su kıtlığı Kremlin'in planlarını durduruyor

Ukrayna Cumhurbaşkanının eski Kırım Daimi Temsilcisi Boris Babin, Rus işgali altında bulunan yarımadadaki su sorununun Kremlin'in Kırım'ın militarizasyonuna ilişkin planlarını durdurabileceğini ifade etti. Öte yandan Babin, su kıtlığı nedeniyle yarımadaya olan yasa dışı göçlerin de azalabileceğini belirti.

Ukrayna Cumhurbaşkanının eski Kırım Daimi Temsilcisi Boris Babin, Kırım'daki su sorunu ile ilişkili iki olumlu faktörü dile getirdi. Babin, su kıtlığının Kremlin'in yarımadanın militarizasyonuna ilişkin planlarını olumsuz etkileyebileceği ve Rus vatandaşlarının Kırım'a yerleşmesini yavaşlatabileceği fikrini ifade etti. Obozrevatel sitesine 2 Ocak 2021 tarihinde konuşan Babin, "Yağış miktarına bakmadan barajları normal seviyeye kadar dolduramayacaklardır. Bu sorun. Su kıtlığı kronik hal alacaktır." dedi.

RUS VATANDAŞLARININ KIRIM'A YASA DIŞI GÖÇÜ YAVAŞLAYACAK

Kırım'da yaşanan su sorunu nedeniyle Ukrayna'ya bağlı ve 7 yıldır Rus işgali altında bulunan yarımadaya Rus vatandaşların yasa dışı akımını yavaşlatabileceğini kaydeden Babin, "Birincisi, Kırım'a sömürgecilerin göçünün kısıtlanması. Rusların Kırım'a gönüllü ve ya zorunlu göçü için daha az neden olacak. Bu en önemli artı." şeklinde konuştu.

SU KITLIĞI, RUSYA'NIN KIRIM'DAKİ TÜM PLALARINI DURDURUYOR

Bunun yanı sıra su kıtlığının Kırım'ın militarizasyonunu, askeri altyapının gelişimini yavaşlatabileceğini belirten Babin, "Su kıtlığı onların tüm planlarını durduruyor." dedi.

Ukrayna Milletvekili Oleksiy Gonçarenko'nun, Kırım Rus işgalinden kurtarılana kadar yarımadaya su sağlamayı yasaklayan yasa tasarısını parlamentoya sunduğu bildirilmişti.

İlgili haber: İşgal altındaki Kırım'a su tedarikini yasaklayan yasa tasarısı Ukrayna Parlamentosunda

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ! 

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

PUTİN’DEN KIRIM’DA SU ARITMA TESİSİ İNŞA ETME TALİMATI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla işgal edilen Kırım’daki su sorununu çözmek için yarımadada, deniz suyu arıtma tesisinin inşa edileceği bildirildi. Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, 25 Eylül 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya Hükumetinin Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte deniz suyu arıtma tesisi inşa etme kararı üzerinde çalıştığını ifade etti.

AKSYONOV ZORLA EL KOYULACAĞINI BİLDİRMİŞTİ

Daha önce Kırım’ın işgalci yönetiminin, Kırımlıların bahçelerindeki su kuyularına göz diktiği bildirilmişti. Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, insanların özel su kuyularının satın alınacağını, sahiplerinin buna rıza göstermemesi durumunda kuyularına zorla el konulacağını söylemişti.

İlgili haber: İŞGALCİLER, KIRIM SAKİNLERİNİN SU KUYULARINA EL KOYACAK

Kırım’da, özellikle Kırım Tatarlarının toplu olarak yaşadığı yerleşim yerlerinde, gerekli altyapının olmaması nedeniyle insanlar, su ihtiyaçlarını karşılamak için kuyu kazıyorlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.