SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Ukrayna, Kırım'ı geri almak için her şeyi yapıyor

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Ukrayna, Kırım'ı geri almak için her şeyi yapıyor

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2021 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2021 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Ukrayna, Kırım'ı geri almak için her şeyi yapıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 1944 Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle mesaj yayımladı. Zelenskıy, Ukrayna devletinin Kırım’ı geri almak için elinden gelen her şeyi yaptığını vurguladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 18 Mayıs’ta kaydedilen Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kırım Tatarlarının 77 yıl önce Kırım’dan sürüldüğünü ve sürgün sonucunda halkın yaklaşık yarısının hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kırım’ın şu anda Rus işgali altında bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "7 yıl önce Kırım Rusya tarafından işgal edildi. Ukrayna yarımadada mağdur olan herkesin haklarını korumak için ve yarımadayı geri almak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bu amaçla Kırım Platformu girişimini başlattık." ifadelerini kullandı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

https://www.youtube.com/watch?v=vtBxs6PLzNI&ab_channel=QHA-Q%C4%B1r%C4%B1mHaberAjans%C4%B1

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor. Devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası iş birliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde gerçekleştirilecek.

Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.